Kitört az angol-francia sípályaháború

síoktatás franciaországban, síoktató, illusztráció
Vágólapra másolva!
Több tucat angol síelő tüntetett szerdán a francia Alpokban egy csendőrség előtt, miután a francia csendőrök letartóztattak egy engedély nélkül oktató angol férfit.
Vágólapra másolva!

Alex Caseyt azzal a váddal vették őrizetbe, hogy engedély nélkül adott síleckéket az alpesi Megeve sícentrumban. A 40 éves férfi már több mint egy évtizede oktat a francia Alpokban, de most hivatalosan is eltiltották ettől a francia képesítés hiányában.

Casey állítása szerint épp egy csoport brit síelőt filmezett, amikor négy csendőr letartóztatta kormánytisztviselők kíséretében. Most három hónap börtönre számíthat tettéért - írja a Daily Mail.

Forrás: AFP/Deni Charlet

Az eset annak a folyamatnak az utolsó epizódja, amelyet a brit sajtóban sípályaháborúnak neveznek. A múlt hónapban egy brit tinédzser azt állította, hogy a külföldi síoktatókra lecsapó francia rendőrök bántalmazták őt. Tavaly egy másik angol síoktatót is letartóztattak már, aki fellebbezett három hónapos, felfüggesztett börtönbüntetése ellen.

Franciaország rendkívül erősen védi a munkaerőpiacát: a nehezen megszerezhető képesítésektől a szigorú társadalombiztosítási szabályokig mindent bevet a külföldiek távol tartására. Az angol síoktatók ezért óriási akadályokkal szembesülnek, ha meg akarnak jelenni a világ második legnagyobb sípiacán.