Kispénzű turisták nézik meg maguknak a magyarokat

szobaszálloda, airbnb, külföldi turisták budapesten, turista,
Vágólapra másolva!
A Malév tavalyi csődje óta másféle külföldiek érkeznek Magyarországra: sokkal többen vannak, mint korábban, de rövidebb időt töltenek itt, és kevesebb pénzt költenek el.
Vágólapra másolva!

Részben a fapados légitársaságok térnyerésének és a Malév 2012 eleji csődjének köszönhető, hogy átalakul a Magyarországra érkező utazóközönség szerkezete. Miközben a turisták száma emelkedik, csökkent a több napra ide látogatók aránya, és kevesebbet is költenek.

Gilyán Csaba, a KSH szakértője szerint a turisták a korábbinál nagyobb arányban keresik az alacsonyabb kategóriájú szállodákat, és a közösségi szálláshelyek forgalma is gyorsabban emelkedik.

A KSH éves adatai azt mutatják, hogy az egy napra az országba érkezők száma 31 millióról 33,2 millióra nőtt, az utazók átlagos költése 12 100 forintról 10 200 forintra csökkent. A több napra érkezők száma 2011-ről 2012-re 5,3 millióról, 5,1 millióra esett, ezzel párhuzamosan az egy főre jutó napi kiadásaik is csökkentek 19 500 forintról 17 300 forintra.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2012-ben a külföldivendég-éjszakák száma 11,3 millió volt, a vendégek száma 8,1, az éjszakáké 8,5 százalékkal emelkedett. Az átlagosnál magasabb növekedést 2011-ről 2012-re a négycsillagos szállodák és a közösségi szálláshelyek forgalmában lehetett észlelni, a négycsillagos szállodákban eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 5,2 millióról 8,4 millióra nőtt, a közösségi szálláshelyeken pedig 138 ezerről 218 ezerre emelkedett.

A Malév csődje miatt sok pénz nem jön ide

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők (MUISZ) is azt tapasztalták, hogy nőtt az olyan, fapadossal ide érkező turisták száma, akik az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyeket választják, ezáltal fogyasztási szintjük is alacsonyabb. A szervezet szóvivője, Molnár Judit szerint a Malév csődje azért is érzékeny Magyarországnak, mert konferenciákat és nagy létszámú csoportokat is lemondtak a szervezők a légitársaság kiesését követően. A helyzet várhatóan idén sem változik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a Malév csődje óta a hagyományos légitársaságok lényegében versenytárs nélkül maradtak, így emelni tudták a repülőjegyárakat. Ez kedvezőtlenül érintette az üzleti utazókat, mivel a Malév egy-egy nagyobb esemény résztvevőinek korábban csoportos kedvezményeket adott. Ugyanakkor több fapados légitársaság - mint a Ryanair és a Wizzair - igyekezett élni a piaci lehetőséggel, ezért olcsón árulták a jegyeket, ami elősegítette a Budapest iránti külföldi kereslet növekedését. Olyan helyekről is érkeztek Budapestre, ahonnan korábban nem volt légi kapcsolat - magyarázta az MTI-nek Kovács István, a szervezet főtitkára.

Mindezek hatására dinamikusan nőtt a szabadidős, városlátogató turisták száma, akik jellemzően keveset költenek, és az olcsó szállodákat, szolgáltatásokat keresik - tette hozzá. A kisebb költőképességű városlátogató turisták arányának növekedése és az üzleti szegmens részarányának csökkenése pozitívan érinti a középkategóriás - főleg 3 csillagos szállodákat - de negatívan az 5 csillagos hoteleket. Ezt az MSZÉSZ elemzései is igazolják.