Vágólapra másolva!
Minden allergiás tudja, milyen érzés, amikor végre kisüt a nap, virágba borulnak a fák, mindenki örül a tavasznak, ő pedig reggelente vörös szemmel és eldugult orral ébred. A németországi Borkumban már semmi sem csalhat könnyet a turista szemébe - olvasható a német Raushier utazási magazinban.
Vágólapra másolva!

116 összesen 1822 ággyal rendelkező szálláshely, valamint 21 kisvállalkozás a fodrászoktól a pékeken át a taxisokig hónapokon át dolgozott azon, hogy megfeleljen az Európai Allergiakutatási Alapítvány (European Center for Allergy Research Foundation) szigorú előírásainak. Végül az alapítvány kiküldte a helyszínre képzett ellenőreit, akik alapos vizsgálódás után úgy döntöttek, Borkum jogosult az allergiabarát sziget elnevezésre.

Forrás: AFP/Reinhold Grigoleit

Borkum Németországhoz tartozik, a Keleti-Fríz-szigetek egyik tagja az Északi-tengeren. A sziget teljes egészében egy nemzeti park része, nagyon gazdag madárvilággal rendelkezik, de akár borjúfókákkal és kúpos fókákkal is találkozhatnak az ide kirándulók.

Minden allergiás tudja, milyen érzés, amikor végre kisüt a nap, virágba borulnak a fák, mindenki örül a tavasznak, ő pedig minden áldott reggel vörös szemmel és eldugult orral ébred. Borkum tengeri klímája eddig is kedvezett az allergiásoknak, a szigeten jóval kevesebb pollen szálldos a levegőben, mint másutt, mostantól azonban a borkumi szállásadók és vendéglátósok arra is odafigyelnek majd, hogy dekorációként se használjanak olyan növényeket, amelyek könnyet csalhatnak néhány látogató szemébe.

Forrás: AFP/DDP/Nigel Treblin

Az allergiabarát pecséttel ellátott helyek a szigorú előírások szerint csak meghatározott burkolólapokat és szőnyegeket, valamint antiallergén ágyneműt használhatnak, és atkaszűrővel ellátott porszívóval kell takarítaniuk. Fel kell tüntetniük az étlapon az általuk kínált ételek összetevőit, és alternatívát kell kínálniuk a különféle ételallergiában szenvedőknek. Mindig kell hogy legyen raktáron laktózmentes tej vagy gluténmentes kenyér, a pincérek pedig speciális képzésben részesültek, hogy szakszerű tanácsokkal tudják ellátni allergiás kuncsaftjaikat.