Hevesebb turbulenciákat okozhat a klímaváltozás

turbulencia, utasszállító repülőgép a viharban Hongkong felett
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás hatására a jövőben gyakoribbá és hevesebbé válhatnak a repülőgépeket megrázó turbulenciák.
Vágólapra másolva!

"Eredményeink szerint a klímaváltozás miatt az évszázad közepén 'göröngyösebbé' válhatnak a atlanti-óceáni repülőutak" - írták brit kutatók, Paul Williams és Manoj Joshi a Nature Climate Change című online szaklapban hétfőn megjelent tanulmányukban.

A kutatók elsősorban az úgynevezett clear air - vagyis a felhőtlen égbolton keletkező - turbulenciáról beszélnek. A heves viharok közelében kialakuló turbulenciákkal ellentétben ezek alig jósolhatók meg előre. Ennek okai az ellentétes széláramlatok, amelyek még a nagy repülőgépeket is hirtelen fel-le dobálhatják. Ezért nevezik általánosságban a clear air turbulenciákat légörvényeknek.

Elemzéseik során a szakértők a december és február közötti téli hónapokban az Atlanti-óceán északi részének repülési zónáira szorítkoztak. Klímamodell-szimulációk segítségével számították ki, hogy ebben a térségben a turbulenciák negyven év alatt 40-170 százalékkal gyakoribbak lettek, és 10-40 százalékkal hevesebbekké váltak.

"Tudomásom szerint ezeket a konkrétumokat még senki sem vizsgálta így. A szakértők által megtett észrevételek elfogadhatók" - mondta a kutatásról Thomas Grenz, a Német Légügyi és Űrhajózási Hivatal (DLR) meteorológusa.

Amennyiben valóban bekövetkezik a kutatók által leírt jelenség, az érezhető változásokat idézhet elő a légi közlekedésben. A pilótáknak például meg kell kerülniük bizonyos területeket, emiatt növekszik az üzemanyag-felhasználás és az utazási idő - írják a tudósok.