Nyafognak az ausztrálok külföldön

Felkapaszkodott egy három méter hosszú piton az ausztrál Qantas légitársaság egyik gépére, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ausztrálok külföldi utazásaik alkalmával egyre gyakrabban kérik az ország helyi diplomáciai képviseletének segítségét még a legkisebb kellemetlenségük esetén is - idézi az AFP egy ausztrál kutatóintézet jelentését.
Vágólapra másolva!

Az ausztrálok az utóbbi években irreálisan sokszor fordultak segítségért a konzuli hivatalokhoz, megtették ezt olyan esetekben is, amikor problémájukat maguk is könnyen megoldhatták, illetve ha óvatosabbak, elkerülhették volna. Emiatt félő, hogy nagyon megnövekszik ezeknek a hivataloknak a munkaterhe és működési költsége - állapította meg a Lowy Intézet, amely az ország nemzetközi politikájának támogatására végez társadalmi kutatásokat.

"Ez a tendencia ellentétesnek tűnik azzal a nemzeti sajátossággal, miszerint az ausztrálok büszkék rugalmasságukra és találékonyságukra", és azt sejteti, hogy bizonyos turisták "azt gondolják, nekik mindenhez van joguk" - olvasható a jelentésben.

Forrás: AFP

Az intézet idéz több esetet megállapításai alátámasztására. Példának okáért egy házaspár, amely a 2011-es forradalom idején Egyiptomban rekedt, és igénybe akarta venni az ausztrál kormány által az ország állampolgárainak kimenekítésére Egyiptomba küldött különgépet, azt kérdezte a kairói konzulátustól, hogy bár a repülőút ingyenes lesz, gyarapíthatják-e azzal törzsutasként megtett és ezért utazási kedvezményre jogosító kilométerszámukat.

Egy másik pár azt kérdezte a canberrai külügyminisztériumtól, hogy külföldi utazásuk ideje alatt a hivatal gondját tudná-e viselni kutyájuknak. De volt ilyen kérés is: "Már három éve nem tudok semmit a barátomról, nagyon aggódom miatta, és szeretném, ha már elvinné a motorkerékpárját a garázsomból."

Több a kalandturista

Az ausztrálok 2012-ben több mint 8 milliószor utaztak külföldre, több mint kétszer többször, mint egy évtizeddel korábban. Részben ez is oka annak, hogy megnövekedett a konzulátusi segítség igénybe vétele, de az is, hogy sokkal többen utaznak olyanok, akik anyagilag már megengedhetik maguknak a külföldi utat, de fizikailag, lelkileg vagy mentálisan nincsenek rá felkészülve. Ezenkívül több lett a kalandturisták és az extrém sportok külföldre utazó kedvelőinek száma, ami miatt nyilvánvalóan több az ausztrálokat külföldön érő balesetek száma is.

Az intézet ezért azt javasolja a kormánynak, hogy intse nagyobb felelősségtudatra a turistákat, és tudatosítsa bennük, hogy az a fajta segítségnyújtás, amelyet eddig megszoktak, manapság lehetetlen. A Lowy Intézet megfontolásra ajánlja, hogy vezessenek be "konzuli illetéket", amellyel vagy az útlevél kiváltásának illetékét vagy a repülőút árát növelnék meg.