Kockázatos a repülőtéren wifizni

kiadatás, bűnözők külföldre menekülése, rendészek állnak Liszt Ferenc repülőtéren, Ferihegy
Vágólapra másolva!
Kockázatos a wifi használata a repülőtereken, ugyanis a kémkedők hamis internetállomásokon keresztül ellenőrizhetik az internetezők kommunikációját - hívja fel a figyelmet a svéd honvédelem kutatóintézetének (FOI) informatikai szakembere.
Vágólapra másolva!

A kémkedők főként az európai repülőtereken, így a stockholmi Arlanda repülőtéren is ráláthatnak az internetes forgalomra - mondta az informatikus a Svenska Dagbladet című napilapnak. Igen egyszerű a módszerük. A nyilvános helyeken természetesnek számító wifit, a vezeték nélküli internetes hálózatot elsősorban az üzletemberek használják szorgalmasan. Azt hiszik, hogy a repülőtéri hivatalos wifire kapcsolódnak rá, miközben egy a közelben felállított, hamis wifiállomáshelyhez kapcsolódnak, amelyet a lehallgatók állítottak fel.

Az okostelefonok és a laptopok vezeték nélküli forgalmának lehallgatása egyre jobban burjánzik - fejezte ki aggodalmát a FOI biztonságtechnikai szakembere. Többnyire bűnszervezet vagy külföldi titkosszolgálat áll a lehallgatások mögött. Egy hamis állomáshely pici helyen elfér, például egy hátizsákban vagy a repülőtér parkolójában leállított személygépkocsiban.

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Az elrejtett szerverről hitelesnek tűnő wifinévvel kreálnak hálózatot, mint például az Arlanda repülőtér esetében az "arlandaterminal5"-t, amire a felhasználó üzletember semmit sem sejtve rákapcsolódik, majd megnyitja a levelezését. Amikor a 3G-s mobiltelefonját használja, akkor a mobilkapcsolatot a hamis szerverállomás a régi rendszerre, a 2G-re "nyomja le", és így könnyen hozzáférhetővé válik az információ.

A lap emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a Gripen vadászgépekről szóló svájci üzleti tárgyalásokkal kapcsolatosan a Saab cég svéd vezérigazgatóját is lehallgatták, ezért kénytelen volt egy éven belül háromszor mobiltelefont cserélni. Német forrásra hivatkozva pedig megjegyzi a lap, hogy Németországban ezzel a módszerrel évente "több milliárd euró értékben" lopnak el ipari titkokat.