Nagyon szeretjük a Balatont

Balatoni nyár október végén, Rálátás az őszi Balatonra
Vágólapra másolva!
A balatoni nyaralással a megkérdezettek több mint 90 százaléka elégedett volt abban a felmérésben, amelyet 2012. július-augusztusban készítettek a Balaton régióban tartózkodó turisták körében. A belföldi vendégkör bővül, a külföldiek vendégéjszakáinak száma is nőtt, de egyre nagyobb a konkurencia.
Vágólapra másolva!

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából vizsgáló felmérés eredményei szerint a nyaralás hatására a Balatonról alkotott kép a válaszadók több mint egyharmadánál pozitívan változott, többségük pedig azt tapasztalta, amit várt. Néhányan említettek azonban hiányosságokat is, elsősorban a viszonylag kevés szabadstrandot (az északi parton), a kevés kulturált és ingyenes illemhelyet, az árszínvonalat, a kevés bankautomatát és a gyerekprogramok korlátozottságát.

A balatoni utazással összességében a megkérdezettek több mint 90 százaléka elégedett volt: 60,5 százalék elégedett, 29,9 százalék nagyon elégedett. Ez a pozitív benyomás tükröződik abban is, hogy a válaszadók döntő többsége (92,8 százalék) ajánlaná barátjának, ismerősének, hogy utazzon a Balatonhoz. Érvelésük során elsősorban a Balaton természeti szépségét, a gyönyörű tájat, a régió által nyújtott kiváló kikapcsolódási, pihenési lehetőséget, a sokszínű programokat és a kiváló strandolási, fürdőzési lehetőséget hangsúlyoznák ki.

Forrás: Budavári Dóra

A Balaton turisztikai régióban - a főszezonban - megforduló turisták magas elvárási szinttel (100-as skálán 81,2 pont) rendelkeznek, a 78,7 pontos elégedettségi index pedig azt bizonyítja, hogy a régió teljesítménye megközelítette a nagyon elégedett minősítési kategóriát. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Balaton régióba látogató vendégek közül a belföldi turisták magasabb elvárási szinttel (82,5) rendelkeztek, mint a külföldiek (80,0); a külföldiek számára lényegében azt nyújtotta a Balaton, amit vártak, a hazai vendégek elégedettségi indexe pedig kis mértékben elmarad a külföldiekétől.

Az elégedettségi rangsornál négy olyan tényező található, amelynek megítélése nagyon kedvező (80 pont feletti elégedettségi mutatók), ezek a következők: szocio-pszichológiai tényezők, szállás, környezeti tényezők, vendéglátás. Még a rangsor végén található két tényező az ár/kedvezmény és az akadálymentesség esetében sem szabad megfeledkezni arról, hogy e tényezők esetében is relatíve magas elégedettség alakult ki a megkérdezett turisták körében.

Bulgária az új versenytárs

A szakmai mélyinterjúk alapján belföldön az egyöntetű álláspont alapján a régió megítélése jónak mondható, ezen a téren pozitív változás következett be az elmúlt néhány évben (többek közt a vízminőség javulásának és fejlesztéseknek köszönhetően). A külföldiek körében ugyanakkor csökkent a régió népszerűsége az utóbbi években. Ennek okát a megkérdezett szakértők elsősorban abban látják, hogy a fejlesztések nem tartottak lépést az igények növekedésével, a politikai bizonytalanság megszűnése miatt pedig a déli szomszédos országok (tengerpartjai) iránti kereslet megélénkült. Új és népszerű úti célként jelent meg a németek, osztrákok körében Bulgária, továbbá a korábban rendszeresen Balatonnál nyaraló német turisták generációváltását követően nem sikerült megnyerni a fiatalokat. Többek által jelzett hiányosság a "Balaton" márka meghatározatlansága és a nem elég intenzív marketingkommunikációs tevékenység külföldön. (A szakmai mélyinterjúk során a régió egész évi "teljesítményét" értékelték a szakértők, míg a turisták elégedettségkutatása a főszezonban történt. Többek közt ebből adódhat, hogy bizonyos kérdéseket máshogyan láttak a szakmabeliek és a már eleve itt nyaraló turisták.)

A Balaton turisztikai régió kiemelt szerepet játszik a magyar turizmusban: a KSH előzetes adatai szerint 2012-ben a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált belföldi vendégéjszakák 26,2 százalékát, a külföldi vendégéjszakák 15,3 százalékát regisztrálták a "magyar tenger" partján. 2012-ben 2,7 millió belföldi és 1,7 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek. Az elmúlt évben mindkét vonatkozásban nőtt a vendégforgalom: a belföldi vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal, a külföldieké 4,5 százalékkal bővült. A belföldiektől származó szállásdíjbevétel 9,3 százalékkal nőtt, a külföldiektől származó pedig 14,3 százalékkal.


A szakértői mélyinterjúk tanúsága szerint a stabil vendégkör (a kisgyermekkel utazó családok, a szórakozást kedvelő fiatalok stb.) mellett új szegmensként jelennek meg a Balatonnál a wellness céljából utazók, a zenei fesztiválokra érkezők és az olyan kevésbé elterjedt időtöltések kedvelői is, mint például a vitorlázás, a vitorlásoktatáson való részvétel.

Ami a külföldieket illeti, még mindig Németország a régió legfontosabb küldő piac, miközben az osztrák kereslet körülbelül megfelel a korábbi éveknek. Egyre többen érdeklődnek a régió iránt a szomszédos és közeli országokból: Csehországból, Lengyelországból, Oroszországból, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából, amiben - főleg az orosz piac esetében - az egészségturizmusnak is szerepe van a fő motivációt jelentő vízparti pihenés mellett.

A felmérés részleteit itt megtekintheti.