Ha unja már Ausztriát, síeljen Dubajban!

síterepek, síelés, porhó, afganisztán, bamijan tartomány, koskak falu, hol síelnek a muszlimok
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy Hawaiion nem csak szörfözni, hanem síelni is lehet? Hogy a sivatagos Dubajban egész évben várják a síelőket, snowboardosokat? Összeszedtünk néhány szokatlan, de annál izgalmasabbnak tűnő síterepet.
Vágólapra másolva!

Argentína

Forrás: Wikimedia Commons



Argentínában, a Cerro Catedral nevű hegyen egészen különleges síelési élményben lehet része mindenkinek. A San Carlos de Bariloche városának közelében található síközpontban a híres latin-amerikai vendégszeretet mellett 2000 méteres csúcs és lélegzetelállító kilátás is várja a síelőket Dél-Amerika egyik legnagyobb és legmodernebb síközpontjában. Nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években a síterep, 34 felvonó és több mint 100 kilométernyi, különböző nehézségi fokú pálya és van, így a kezdők és a haladók egyaránt jól érezhetik itt magukat. A snowboardosok és freestyle-osokat pedig speciális ugratókon és pályákon mutathatják meg, hogy mit tudnak. Szálláslehetőségből és egyéb szórakozási lehetőségből (film fesztiválok, éjszakai élet) sincs hiány. A szezon rendszerint június közepétől október közepéig tart.


Marokkó

Forrás: AFP

Elképzelhető, hogy vetnének néhány furcsa pillantást arra, aki síléccel a hóna alatt vágna neki a történelmi mecsetjeiről és gyönyörű tengerpartjáról is híres Marrákes utcáinak, pedig nem is kell nagyon messzire menni a városból egy kis síelés kedvéért: mintegy 80 kilométernyire délre, az Atlasz-hegységben található ugyanis Marokkó síparadicsoma. Az Ukajmeden Afrika legmagasabban fekvő síközpontja, ahol 3000 méter feletti lejtők, jól működő síliftek és különböző nehézségű pályák találhatóak. A magasság miatt elég hóbiztos síterepről van szó, január és március vége között a legjobbak a körülmények. A turisták általában egynapos kirándulás keretében látogatnak el Marrakesből a síközpontba.


Dubaj

Forrás: AFP

Dubajról sem a síelés jut valószínűleg először az eszünkbe, pedig a fedett síközpontja sem egy hétköznapi létesítmény. A Ski Dubai 22,500 négyzetméteren, igazi hóval várja a síelni, boardozni vágyókat egész évben. A sícentrumban találunk egy 60 méter magas mesterséges hegyet, öt különböző nehézségű lejtővel - itt volt a világon először fedett fekete pálya - , amelyek közül a leghosszabb 400 méteres. illetve lehet freestylozni, snowboardozni vagy akár óriás labdában gurulni a lejtőn. Egy felnőtt síbelépő átszámítva 18 ezer forintba kerül, amihez jár megfelelő öltözet és sí-, illetve snowboardfelszerelés is. Aki pedig valami extrára vágyik, az - külön belépő ellenében - kipróbálhatja, milyen érzés pingvinekkel barátkozni.

Hawaii

Síközpontról talán túlzás lenne beszélni, mindenesetre Hawaii híres vulkánja, a Mauna Kea január és február környékén jellemzően kap némi havat, ami lehetővé teszi a síelést. A vulkán csúcsának tengerszint feletti magassága 4205 méter, vagyis igen magas, és bár nincs kiépítve semmi, ez nem riasztja el a lelkes helyi síelni vágyókat. Az utak ugyanis felvezetnek a csúcsra, ezért egy hawaii utazási oldal cikke szerint autós fuvarral oldják meg a síelők a liftek hiányát. Azt írják, hogy nagyon szuper itt a hó, viszont csak kalandvágyó és jó fizikai állapotban lévő síelőknek ajánlják a csúszást a Mauna Keán. Egyébként évente egy-két alkalommal még síversenyt is szoktak rendezni itt.

Afganisztán

Forrás: AFP/Emmanuel Duparcq

Bár nem lehet azt mondani, hogy özönlenének a turisták Afganisztánba síelni, azért jó tudni, hogy az ország közepén a Buddha-szobrairól híres Bamijan tartományban nagyon várják a síelőket. Az afgánok komoly álmokat szőnek arról, hogy egyre több külföldi turistát vonzzanak az országba, többek közt a síelés révén is. A háborús időszak előtt még évente több tízezer külföldi kereste fel ezt a régiót, és bár Bamijan 2001 óta nem volt érintett a harcokban, azóta Kabulhoz való közelsége miatt is kevesen látogatnak el ide. A BBC egy korábbi beszámolójában azt írta, hogy a klíma és az ötezer méteres magasságot is elérő hegyek tökéletes terepet jelentenek a síelésre vágyóknak, bár a szolgáltatások (mentés, lavina-előrejelzés, orvosi ellátás, liftek) terén még bőven van hová fejlődnie az afgán központnak.