Ijesztő állapotban volt a lezuhant hőlégballon

aktuális, hőlégballon-baleset Egyiptom Luxorban
Vágólapra másolva!
A luxori biztonsági főnök szerint a magyar áldozatot is követelő tragikus egyiptomi balesetben szereplő hőlégballon rendkívül rossz állapotban volt, nem lett volna szabad megengedni, hogy felszálljon.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/EPA

A kínai állami és a hongkongi média bő terjedelemben foglalkozik a balesettel, mivel az áldozatok közül kilenc származik a kínai különleges közigazgatási övezetből.

A luxori biztonsági főnök, Mamdug Halid tábornok a Hszinhua hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy "ijesztő" volt a hőlégballon állapota már az indulás előtt is. A Hszinhua információ szerint a légi jármű kormányosa már a leszállás előtt jelezte a földi irányításnak, hogy gond van a gázpalackkal, és ezért is igyekezett mielőbb földet érni. A nyomozás eddigi eredményei szerint emberi mulasztás történt, mivel a gázszelepet el kellett volna zárni a robbanás előtt, s a tűz oltását meg kellett volna kísérelni.

A vizsgálat eredményét a kínai konzulátus értesülése szerint két-három héten belül fogják nyilvánosságra hozni. Az egyiptomi kormányos és a brit túlélő, a 49 éves Michael Rennie egy kairói kórházban van, az előbbit intenzív osztályon ápolják súlyos égési sérülésekkel. Kórházi források szerint a brit férfi 15-16 méter magasból nem kiugrott a ballon kosarából, hanem kidobták onnan. A balesetet szerencsésen túlélte, s elhagyhatja a kórházat - tudta meg a South China Morning Post. A férfi nem hajlandó beszélni a történtekről, a balesetben elvesztette 48 éves feleségét.

Hongkong törvényszéki orvos szakértőket küldött a helyszínre, akik az áldozatokat azonosítják. A hozzátartozók és a kormányzat küldöttei már ugyancsak megérkeztek a helyszínre. Mint tegnap megírtuk, a Sky Cruise által üzemeltetett légi jármű egy robbanást követően 300 méter magasból csapódott a földbe.