A furmintot ünneplik országszerte

A furmintot ünneplik országszerte, Makoldi Miklós az újbort vizsgálja. A tokaji Makoldi család a hegy déli oldalán a Szerelmi dűlőben egy holdon háromezer tő furmint szőlővel gazdálkodik
Vágólapra másolva!
Országszerte több mint ötven étterem, borbár és szaküzlet várja a Furmint Február rendezvénysorozat keretében a furmintról szóló borkóstolókkal, különleges menüsorokkal, esetenként kedvezményekkel az érdeklődőket egész februárban.
Vágólapra másolva!

A negyedik alkalommal megrendezett Furmint Február kapcsán Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig rengeteg program szól erről az izgalmas, gyakorlatilag csak a Kárpát-medencében termelt szőlőfajtáról, amely ma elsősorban Tokajhoz és a Somlóhoz kötődik, de korábban az egész országban elterjedt volt - mondta a Furmint Februárt szervező Vinoport.hu bormagazin főszerkesztője az MTI-nek. Szeretnék elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is rögzüljön a köztudatban, amely egy konkrét borhoz kötődik. Februárban ezért országszerte többtucatnyi borkereskedés kínálja kedvezményes áron furmintjait, szervez kóstolókat és nyereményjátékokat, számos étterem kínál konkrét furmintokra komponált menüket, és vesz fel a borlapjára furmintokat.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Makoldi Miklós az újbort vizsgálja. A tokaji Makoldi család a hegy déli oldalán, a Szerelmi dűlőben egy holdon háromezer tő furmint szőlővel gazdálkodik

A hónap csúcsrendezvénye az idén is a Nagy Furmint Február kóstoló lesz február 7-én a Vajdahunyadvárban, ahol csaknem 70 termelő - többek között Árvay János Pincészete, Balassa István, Demeter Zoltán, Fekete Béla, a Garamvári Szőlőbirtok, a Gizella Pince, a Hímesudvar, a Kerkaborum, a Kikelet Pince, Kolonics Károly, a Kovács Nimród Winery, a Kreinbacher Birtok, a Pálffy Pince, a Sauska Tokaj, a Szepsy Pince, a Tokaj Nobilis és a Tokaj Oremus - prémiumfurmintjait lehet majd megízlelni.

A rendezvényen a tokaji és a somlói tételek mellett kóstolhatók lesznek majd balatoni, egri, pécsi és zalai furmintok is, a száraz és édes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is. A Nagy Furmint Február kóstolón mutatkozik be a nemrég újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara is, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.