Vágólapra másolva!
Hétfőn a Heves megyei Demjénben, kedden pedig a dél-baranyai Siklóson jelentették be, hogy újabb szállodákkal bővült a hazai négycsillagos hotelek kínálata. Szakértők ugyanakkor nem számítanak az építési láz folytatódására.
Vágólapra másolva!

Felépült Siklós első négycsillagos szállodája: a december vége óta működő Hotel Castello hivatalos megnyitója január 24-én lesz. Tamás Miklós, a létesítmény marketing igazgatója kedden, a dél-baranyai városban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az 5 ezer négyzetméteres, 44 szobás hotelt az Aquaplus Kft. 1,1 milliárd forintból, 319 millió forint európai uniós támogatással építtette fel a termálfürdő közvetlen közelében.

Zorics Dragoslav, a szállodát és a fürdőt működtető Siklósi Thermal Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a hotel a fürdő szolgáltatásaira alapoz, és üzemeltetéséből idén 50 százalékos kihasználtság mellett 100 millió forint nettó árbevételt szeretnének elérni. Az ügyvezető szólt arról is, hogy a 2010-ben megnyílt 5500 négyzetméteres, nyaranta három és félezer ember befogadására alkalmas, de egész évben nyitva tartó Thermal Spa Siklós továbbra is népszerű. Igaz, látogatóinak száma némileg csökkent: 2011-ben 118 ezer, tavaly 110 ezer volt, ezt az idén 120 ezerre kívánják növelni. A visszaesést a szakember az orfűi aquapark megnyitásával magyarázta.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
A Thermal Spa Siklós fedett medencéi

Hétfőn a Heves megyei Demjénben felépített Cascade Resort & Spa nevű négycsillagos hotel elkészültéről számolt be az MTI-nek az észak-magyarországi fejlesztési ügynökség médiareferense. A 900 millió forintos beruházás megvalósításához 267 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a beruházó Demjén Termálfürdő Kft.. A beruházás célja, hogy a meglévő fürdő, illetve az épülő barlangfürdő látogatóit több napon keresztül helyben tartsák, és magas színvonalon szolgálják ki a szállásigényüket.

A KSH adatai legutóbbi szerint az év első tíz hónapjában 8 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, a négycsillagos kategóriában pedig kiugró, több mint 17 százalékos növekedés volt. A szobák bruttó átlagára (14 700 forint) az első tíz hónapban mindössze 3,5 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet, az árak a válságot követő zuhanás után jelenleg még mindig csak a 2007-es szintre tudtak visszakapaszkodni.

Óvatos fejlesztők

"A kedvező trendek ellenére a befektetők továbbra is óvatosak a szállodapiacon, mivel a jövedelmezőség tekintetében továbbra is magas kockázatokat látnak" - magyarázza Hegedűs Attila, a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője. Az elmúlt három évben nyíltak ugyan új szállodák, ezek azonban még a válság kitörése előtt indított, jórészt EU-forrásokból részfinanszírozott projektek voltak. 2012 folyamán már mindössze 4-5 hotel nyílt Budapesten (ezekre példa a Buddha Bar és a Park Inn), és a néhány érdekesebb kivételtől eltekintve (például a győri ETO Park) vidéken is jelentősen visszaestek a fejlesztések. A BDO elemzése szerint 2013-ban sem várható jelentősebb kínálatbővülés, egy-két szállodanyitástól eltekintve (például a kecskeméti Four Points by Sheraton) markáns kínálatbővülés nem várható. Ez nemcsak a kereslet visszafogottságának, hanem a banki finanszírozás drasztikus lelassulásának, pontosabban szinte teljes elapadásának is az eredménye - állapítja meg a cég.

A piac azonban nem fagyott be teljesen, megfelelő minőséggel és jó elhelyezkedéssel jelenleg is lehet sikeres projekteket indítani. Budapestnek, mint nemzetközi célpontnak továbbra is kiemelkedő az elfogadottsága, miközben a vidéki helyszíneken főként a wellness iránti, jórészt belföldi érdeklődés biztosít jelenleg is növekvő keresletet.

A vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét (GOP): Budapesten a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé, míg vidéken a korábbi 35 százalék feletti átlagérték 25-28 százalék közé zuhant. Mindez komoly racionalizálási lépésekkel még biztosíthatta volna az eredményességet, ám a svájci frank árfolyamának megugrásával járó extra kötelezettségek a komolyabb hitelaránnyal rendelkező hotelek számára már kitermelhetetlennek bizonyultak.

2013-ban várhatóan további hotelek kerülnek majd banki kézbe az elégtelen hitel-visszafizetési mutatók miatt, amelyek jobb megoldás híján profi üzemeltető cégekkel igyekeznek majd a hatékony működést biztosítani. Emellett továbbra is számítani lehet arra, hogy néhány létesítmény bezárja kapuit - olvasható a BDO összegzésében.