Korrupciós túrákat szerveznek Prágában

Vencel tér, Prága
Vágólapra másolva!
A legtöbb turista az ódon hangulatú utcákért, a várért, a Károly hídért és persze az utánozhatatlan sörért utazik Prágába. Egy élelmes vállalkozó azonban olyan túrákat szervez, amely a korrupció nevezetes helyszíneit mutatja be, mivel az szerinte a cseh kultúra része.
Vágólapra másolva!

A korrupció a most véget ért első közvetlen cseh elnökválasztáson is kiemelt téma volt, egy prágai vállalkozó pedig utazási irodát is szervezett a jelenség bemutatására. Petr Sourek, a CorruptTour alapítója szerint a megvesztegetés olyannyira jellemző az országra, hogy szeretné felvetetni az UNESCO kulturális örökségeinek listájára - írja a Telegraph.

Forrás: AFP/Michal Cizek
Prágai tüntetés a korrupció ellen

Az iroda idegenvezetői olyan túrákra viszik el az érdeklődőket, amelyeken Prága "legfertőzöttebb" helyeit mutatják be nekik: ahol piszkos üzleteket kötöttek, ahol túlárazott épületek soha nem épültek fel, ahol a "keresztapák" élnek. Ilyen lehet a prágai városházának helyet adó Mariánské tér, amelyet a helyiek csak Mafianské térnek neveznek.

A túrákat három nyelven - csehül, angolul és németül - vezetik, különböző helyekről indulnak, és különböző tematikák köré épülnek. Az angol nyelvű idegenvezetés 2-3 órán át tart, és fejenként 27-30 euróért kínálják, attól függően, hogy gyalogos vagy buszos, de többféle kedvezmény is igénybe vehető.

A korrupcióellenes Transparency International szerint Csehország Európában a legkorruptabb országok között van. A legutóbbi listáján az 57. helyen szerepel Namíbia és Szaúd-Arábia mellett, és évek óta egyre lejjebb csúszik.