Budapest jobb, mint Párizs vagy Rio

Budapest éjszakai látképe, Lánchíd
Vágólapra másolva!
Előkelő helyre rangsorolta Budapestet az a nemzetközi felmérés, amely az utazók visszajelzései alapján a világ száz városában vizsgálta a szállodák hírnevét. A vendégek számát illetően is egyre jobban teljesít a magyar főváros.
Vágólapra másolva!

A Trivago utazási oldal mintegy 140 nemzetközi szálláshelykereső oldalon - például a Booking.com-on, az Expedia.com-on és a Hotels.com-on - található értékelések és hozzászólások alapján állította össze a száz várost tartalmazó rangsorát. Ez alapján a budapesti szállodák igencsak jó hírnévvel büszkélkedhetnek az utazók körében, mivel a magyar főváros a lista élmezőnyében, a 10. helyen végzett 81,4 százalékos elégedettségi mutatóval. Ez egy újabb pozitív visszajelzés a budapesti szállodáknak azok után, hogy a napokban a TripAdvisor a világ legjobb 25 szállodája közé választotta a Gresham Palace-t.

Forrás: AFP
Budapest látképe

A rangsor legelején némi meglepetésre Drezda végzett; a német város szállodái kapták ugyanis összességében a legmagasabb értékeléseket a vendégektől. Megelőzve a vietnami fővárost, Hanoit, az amerikai Portlandet, illetve Tokiót. Ami az európai városokat illeti, Drezdán és Budapesten kívül még Santiago de Compostela, az El Camino zarándokút célállomása és Lengyelország egyik legszebb városa, Krakkó került a legjobb tíz közé.

Ugyanakkor több európai nagyváros, köztük Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Koppenhága a lista végén található, köztük a legutolsó Londonnal. Az angol főváros szállodáinak nem ez az első rossz szereplésük: tavaly nyáron a Hotels.info egyik felmérésében Nagy-Britannia legrosszabbjának választották a londoni hoteleket, és az olimpia előtt is sok kritikát kaptak a város szállodái a túl magas szobaárak miatt.

Budapestet viszont, úgy tűnik, jó érzésekkel hagyják el a vendégek. Olyan városok is mögé szorultak, mint Washington D.C., Velence, Las Vegas, Párizs, Rio de Janeiro vagy a luxusszállodáiról ismert Dubaj. Ami a szomszédos, illetve régiós országok városait illeti, Bukarest végzett a legközelebb Budapesthez (21. hely), míg Prága a 24., Bécs a 36., Pozsony pedig a 37. helyre került ebben a felmérésben.

Az Euromonitor International napokban közzétett adatai szerint Budapest a világ leglátogatottabb városai közé tartozik. 2011-ben több mint 4,3 millió vendég érkezett a fővárosba, amivel a 25. helyre kerültünk. Ez pedig azt jelenti, hogy 2010-hez képest majdnem húsz helyet ugrott előre Budapest. A legnépszerűbb 2011-ben Hongkong volt, közel 22 millió látogatóval, megelőzve Szingapúrt és Londont. Abban az évben az európai városok közül London mellett csak Antalyában, Isztambulban, Párizsban, Rómában és Barcelonában járt több turista, mint Budapesten. A teljes lista megtekinthető itt.