Brit turistákat inzultálnak Argentínában

brit turistákat inzultálnak Argentínában a Falkland-szigetek miatt, illusztráció
Vágólapra másolva!
Több száz utast nem engedtek leszállni luxus tengerjáró hajóikról Buenos Airesben azok az argentin tüntetők, akik a Falkland-szigetek brit megszállása ellen tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

A brit fennhatóság alatt álló, vitatott hovatartozású Falkland-szigetek (spanyolul Malvinas) miatti diplomáciai pengeváltás Argentína és Nagy-Britannia között immár a turizmusra is átterjedt. Argentin tüntetők brit zászlókat égettek, és a Buenos Airesben kikötő luxushajók utasait inzultálták, akik között sok brit állampolgár és idős ember is volt - írja a Telegraph. A "brit megszállás" ellen tiltakozók autógumikat égettek, transzparenseket tartottak olyan felirattal, hogy "Kalózhajók kifelé!", és röplapokat osztogattak a tengerjárók utasainak, amelyeken azzal vádolják hajójukat, hogy azok illegálisan kötöttek ki argentin területen.

Forrás: AFP/Daniel Garcia
Argentin tüntetők brit zászlót égetnek

A demonstrálók szerint a bermudai zászló alatt futó Star Princess és a bahamai zászló alatt közlekedő Seabourn Sojourn megsértett egy tartományi törvényt azzal, hogy kikötött a Falkland-szigeteken és a Tűzföldön. Az úgynevezett Gaucho Rivero-törvény öt tartományban, többek között a Tűzföldön érvényes, és megtiltja azoknak a brit hajóknak a kikötését, amelyek részt vesznek a Falkland-szigetek körüli "természeti erőforrások kizsákmányolásában". Az aktivisták szerint ezt az utasszállító hajókra is alkalmazni kell.

Az elmúlt hetekben legalább egy tucat hasonló incidens történt nemzetközi hajótársaságok személyzete, irodái és utasai ellen. A brit kormány a múlt hónapban bekérette az argentin nagykövetet, hogy tiltakozzon az ilyen atrocitások ellen, amelyek közel 10 ezer utast érintettek már november közepe óta.

Argentína a csütörtöki brit lapokban közzétett nyílt levélben követelte vissza Nagy-Britanniától a Falkland-szigeteket, amire London igen élesen reagált.