Kijev nem szolgálja ki az AeroSvitet

Aerosvit ukrán légitársaság
Vágólapra másolva!
A kijevi Boryspil nemzetközi repülőtér a fizetések elmaradása miatt felfüggesztette az AeroSvit ukrán légitársaság kiszolgálását - közölte pénteken az ukrán KyivPost hírportál a repülőtér üzemeltetőjének Facebook oldalán megjelent bejelentésre hivatkozva. A péntek este Budapestre induló gép jelentős késéssel, de felszállt, szombat reggel pedig szintén elindult innen a kijevi járat.
Vágólapra másolva!

"Az AeroSvit fizetéseinek elmaradása korábban már több, főként oroszországi repülőteret is hasonló intézkedésre kényszerített" - írja a kijevi repülőtér üzemeltetőjének a közleménye. Az AeroSvit légitársaság tartozásai miatt 2012 novemberétől előre fizetett a repülőtér szolgáltatásaiért, az elkövetkező néhány napra azonban nem teljesítette fizetési kötelezettségeit, ezért a repülőtér felfüggesztette a szolgáltatásait.

Az AeroSvit budapest irodájában az [origo] kérdésére elmondták, nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy bármiféle fennakadás lenne a társaság budapesti járatainak forgalmában. A pénteki VV201-es járat, amelynek helyi idő szerint este 8- kor kellett volna felszállnia Kijevből, végül éjjel fél 12-kor indult el. A szombat reggel 8:40-kor Budapestről Kijevbe visszainduló VV202-es AeroSvit-járat már csupán negyedórás késéssel szállt fel a Budapest Airport honlapja szerint.

Forrás: AFP

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: az AeroSvit a Budapest Airportnál is előre fizetett a szolgáltatásokért - leszállási illeték, üzemanyag stb. -, így nincs a budapesti repülőtérrel szemben fennálló tartozása. A kommunikációs igazgató azt tanácsolta, hogy az AeroSvit járatára jeggyel rendelkező utasok a légitársaságnál érdeklődjenek az indulásról. Hardy Mihály emlékeztetett arra, hogy Budapest és Kijev között az AeroSvit és 2012 decembere óta a Wizz Air repül.

Az illetékes kijevi bíróság az AeroSvit kérelmére 2012. december 29-én indította el a csődeljárást a légitársaság ellen. A bíróság csődgondnokot jelölt ki a légitársaság aktíváinak a kezelésére. A légitársaság 2012. december 27-én 4,27 milliárd hrivnya (118 milliárd forint) adóssággal rendelkezett. A 2012. szeptember 30-i állás szerint eszközeinek összértéke 1,467 milliárd hrivnya volt.

Az AeroSvit 1994-ben alakult meg, központja a kijevi Boryspil International Airport, amely Ukrajna légiutas-forgalmának 65 százalékát bonyolítja le. A légitársaság járathálózata 34 ország 80 célállomására terjed ki. Flottája 28 Boeing repülőgépet foglal magában, 20 közép hatósugarú 737-es és nyolc nagyhatósugarú 767-es modellt. Rendelkezik emellett még Airbus 320, Airbus 321, Embraer 145, Embraer 190, és ATR-72 repülőgépekkel is.