Vészhelyzet a Germanwings budapesti járatán

Germanwings német fapados légitársaság
Vágólapra másolva!
Bécsben szállt le a Germanwings Stuttgartból Budapestre tartó szerda délelőtti járata. A gép műszaki hiba miatt vészhelyzetet jelezve fordult vissza a magyar légtérből. A 66 utas és a személyzet a megszokott módon hagyta el a gépet.
Vágólapra másolva!

A Germanwings az MTI-t közleményben arról tájékoztatta, hogy a gép mind a 66 utasa és teljes személyzete a leszállást követően biztonsággal, a megszokott módon hagyta el a fedélzetet. A gép utasai egy másik Germanwings-járaton később folytatják útjukat Budapestre. A közlemény szerint a Germanwings 4U2780 számú Stuttgart-Budapest járata a fékszárnyaknál észlelt rendellenesség miatt megszakította a budapesti repülőtér megközelítését.

A légitársaság egy szóvivője az MTI-nek elmondta: a gép már Budapest térségében volt és leszálláshoz készült, amikor a fékszárnyakat ellenőrző rendszer meghibásodást jelzett. Az időjárás pedig nem volt ideális a célállomáson, a kapitány ezért úgy döntött, hogy Bécsben száll le.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek azt mondta: a gép műszaki hibát jelzett, egy ideig várakozott a magyar légtérben, majd a kapitány úgy döntött, hogy inkább Bécsben száll le.

Forrás: Germanwings

A liveatc.net honlapon hallható hangfelvétel szerint az Airbus egyik pilótája azt közölte a budapesti közelkörzeti légi irányítással, hogy a repülőgép irányítási rendszerével vannak problémáik, a fékszárnyakat nem tudják kellő mértékben kiengedni. Az Airportal.hu repülésszakmai oldal szerint a járat személyzete kérte a bécsi katasztrófavédelem és a mentők kivezénylését a futópályához.

Az MTI bécsi tudósítójának Axel Büttner, a Germanwings ügyfélközpontjának vezetője azt mondta: a gépet Bécsben átvizsgálják, de arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy általános vagy különleges átvizsgálás lesz-e. Részletes információt későbbre ígért.