Pazar menedékház a Mont Blanc tetején

Dome du Gouter, menedékház projekt 3835 méteren, Mont-Blanc
Vágólapra másolva!
A 120 férőhelyes épület hatmillió euróból épült meg egy szakadék szélén, 3835 méter magasan. A Refuge du Gouter a legmagasabban fekvő, vendéglátást is biztosító menedékház Franciaországban. A jelenleg is működő régit lerombolják, mert teljesen elavult, és a szennyvízelvezetés sincs megoldva.
Vágólapra másolva!

Sok hegymászónak lehetnek szörnyű emlékei a Refuge du Gouter nevű menedékhelyen töltött éjszakákról. A Mont Blanc csúcsa felé haladva a fő útvonalon ez az utolsó pihenőhely, azonban az 1960-as években épült épület nagyon elavult: a Guardian beszámolója szerint éjszaka nagyon hideg van ott, és higiéniai szempontból igencsak kifogásolható: a WC az épületen kívül található, és mivel a csatornázás nincs megoldva, tartalma egyenesen a hegyoldalon köt ki.

Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot
Az új menedékház

A mostoha körülményeknek azonban hamarosan vége, mert az új, 120 férőhelyes menedékház elkészült, és jövőre már várja az alpinistákat. Az új, 16 méter magas épület alig pár száz méterre található a régitől, és elég érdekes látványt nyújt: négyemeletes, ovális alakú, és egy része egy több mint 1500 méteres szakadék fölé nyúlik. A faszerkezetű építményt rozsdamentes acélbevonat fedi, és a Francia Alpesi Klub jóvoltából épült fel mintegy 6 millió euróból.

Ráadásul az új menedékházat nem csak a hegymászók igényeihez igazították, hanem környezeti szempontból is példaértékű: az energia- és a vízellátás terén önellátó, és ellenáll még a 180 km/h-s széllökéseknek is. Az épület formájának köszönhetően a falakról lecsorgó havat könnyedén össze lehet gyűjteni, és napelemek segítségével fel is melegítik, az így keletkező víz pedig elegendő főzésre és mosásra is. Ugyancsak napelemekkel oldják meg a menedékház fűtését és áramellátását, egyedül a konyhában kell gázt használni. A hírek szerint a mosdókra sem lehet majd panasz, hiszen a környezetbarát vécéket a repülőgépeken megszokott vákuumos módszerrel alakították ki.

Nyolc évbe telt, mire megtervezték és fel is építettek az új házat, amely eredetileg idén augusztus végén nyílt volna meg, de technikai gondok miatt inkább 2013-ra halasztották a nagy napot. Az ötletgazda alpesi klub tagadja, hogy magaslati hotelt hoztak volna létre menedékház címén.

A 3835 méteres magasságban épült menedékház kivitelezése emberi és technikai szempontból is nagy kihívást jelentett. "A körülmények nagyon nehezek voltak, és állandó volt a veszélyhelyzet" - nyilatkozta az építkezés felügyelője, utalva arra, hogy csak tavasszal és ősszel tudtak dolgozni, és az időjárás így is sokszor közbeszólt. A szél időnként a 70 km/h-s sebességet is meghaladta, ezért a munkásokat állóképességük és tapasztalataik alapján választották ki. "Az épület különleges kialakítása miatt az ablakokat kívülről kellett beépíteni, ezért állványzaton dolgoztunk. Ha valaki onnan leesik, 800 méterig biztosan nem áll meg" - mondta egy munkás a VELUX-tól.

Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

A Guardian úgy tudja, minden évben mintegy 17 ezren próbálják megmászni Európa legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-t, útba ejtve a Gouter menedékházat. Nyaranta akár egyszerre 300 hegymászó is itt tölti az éjszakát, mielőtt hajnalban nekiindulna az utolsó szakasznak. Ugyanakkor a régi épületet csak 100 férőhelyesre tervezték, így sokszor az asztalokon vagy a földön is aludtak a mászók. Az új házban erre már nem lesz szükség, de a helyi hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés miatt egyre nagyobb a sziklaomlás veszélye.

Egy júliusban publikált felmérés szerint a súlyos Mont Blanc-balesetek többsége ezen az útvonalon történik: az elmúlt húsz évben 77-en vesztették életüket a Tete Rousse és a Gouter menedékház közötti szakaszon, ami nem véletlen, mivel egy veszélyes vízmosáson is át kell itt kelni. Időnként már éjszaka is nulla fok fölött marad a hőmérséklet, ami elősegíti a kövek omlását. "Ez igen nagy kockázatot jelent, de nem tilthatjuk meg a hegymászóknak, hogy felmenjenek a hegyre. Továbbra is meg kell hagyni a szabad döntés jogát, de mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy mit vállal" - nyilatkozta a helyi tanács vezetője Jean-Marc Peillex.

Az új menedékházban várhatóan 2013 nyarától szállhatnak meg a hegymászók. A szállás díja egy éjszakára maximum 60 euró, de a fiataloknak, csoportoknak, túravezetőknek és oktatóknak kedvezmény jár. Az étkezés sem megfizethetetlenül drága: egy vacsora most 24 euróba kerül, egy kávé 4-be, egy félliteres sörért viszont 9 eurót kell leperkálni. A menedékházba csak előzetes foglalással lehet bejutni.

A Gouter a legmagasabban fekvő, személyzettel és kiszolgálással működő menedékház Franciaországban. Európában csak egy magasabban működő menedékház van: az olaszországi Margherita Hut, amely 4554 méterrel tartja a csúcsot.