Leopárd is jöhet majd a pécsi állatkertbe

pécsi állatkert, Egy oroszlán fekszik pécsi állatkert oroszlánkifutójában
Vágólapra másolva!
Ökoturisztikai élményparkká alakul a pécsi állatkert, az ehhez szükséges bővítési és felújítási munkálatokra 2014 végéig több mint 1,1 milliárd forintot költenek. Megoldják azt a régi problémát is, hogy az állati ürülék ne szivárogjon a talajvízbe.
Vágólapra másolva!

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a projekt támogatási szerződésének aláírásakor elmondta: az európai uniós forrásból finanszírozott beruházásnak köszönhetően a Mecsek-oldalában fekvő állatkert a mostaninál fél hektárral nagyobb, négyhektáros területen várja majd a látogatókat.

A helyszínen akvárium-terráriumnak és különböző rendezvényeknek otthont adó fogadóépületet emelnek, a Mecsek élővilágát bemutató, oktatási és kutatási célokat egyaránt szolgáló ökoturisztikai parkot alakítanak ki, és szigetelik a kifutókat, hogy megakadályozzák az állati ürülékkel szennyezett esővíz talajba jutását.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Egy oroszlán fekszik a Pécsi Állatkert kifutójában

Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója arról szólt, hogy a ma 200 faj ezer egyedét bemutató pécsi állatkert fejlesztése a jövőben lehetőséget ad olyan népszerű és nagy tömegeket vonzó állatok bemutatására is, mint a barna medve, a leopárd, a tigris vagy a fóka. Hozzátette, terveik szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé emelkedik.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta, hogy a beruházással a létesítmény új funkciókkal bővül, és biztosíthatóvá válik hosszú távú, környezetbarát működése. Utalt arra, hogy az 1961-ben épült állatkert korszerűsítését negyedszázada tervezik, mióta felmerült, hogy veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat. Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje a pécsi, abban pedig országosan is egyedülálló, hogy a Natura 2000 program által védett területen fekszik.

Más fejlesztések is folynak a városban

Farkas Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója kitért arra, hogy a kormány szeptember elején hét fontos turisztikai projekt támogatásáról döntött, ebből három érinti Baranyát : az állatkert felújítása, a pécsi egyházmegyei épületek rekonstrukciója és az ormánsági látogatóközpont építése.

A Pécsi egyházmegye belvárosi épületeinek felújítására például 2014 végéig tartó 1,5 milliárd forintot költenek. A beruházás keretében felújítják és látogathatóvá teszik a székesegyház délkeleti tornyát, továbbá a tető javításával megszüntetik a bazilika beázását, védelmet biztosítva Székely Bertalan és Lotz Károly felbecsülhetetlen értékű freskóinak.

Megnyílik a látogatók előtt a püspöki palota és annak kertje, valamint a kertből a püspöki pincészetbe vezető titkos alagút. A pincészet mellett borászati kiállítást rendeznek be, a magtár pedig az átépítését követően rendezvényhelyszínként működik majd.

Megújul és egyházi témájú tárlatnak ad otthont a Káptalan utcai Martyn-ház, fejlesztik a közelében lévő zarándokszállást, rendbe hozzák a Csontváry Múzeum épületének homlokzatát, megszüntetik a beázást a belvárosi Gázi Kászim pasa dzsámijában, és megnyitják az épület altemplomát a nagyközönség előtt.