Jön a hideg, lehet élezni a síléceket

hóágyúznak az eplényi sípályán
Vágólapra másolva!
A legfrissebb időjárási előrejelzések szerint a következő napokban érdemes lesz elkezdeni a lécek élezését, sícipők fényezését: sorra nyithatnak meg a magyarországi síterepek, illetve a környező országok könnyen elérhető pályái.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben kifejezetten kedvezőtlen volt az időjárás. Csapadék ugyan hullott, de túlságosan meleg volt az Alpok térségében, magasra kúszott a hóhatár, a pályák nagy részén esőben jött az égi áldás. Több helyen árvizek és földcsuszamlások is kialakultak, Tirolban és Karintiában a már működő magasan fekvő sípályákat is le kellett zárni, mert a felvezető utat elvitte a földomlás.

A múlt héten már hidegebb levegő kíséretében érkezett a csapadék az Alpok lejtőire, a hét közepétől a francia és az olasz terepek nagy része tekintélyes adag havat kapott. A front elérte az osztrák pályákat is, a hóhatár egyre lejjebb csúszik, egyre több helyen éri el az 1000 métert. A friss prognózisok szerint újabb, komoly visszamelegedés nem várható, a pályák üzemeltetői lényegében mindenhol elkezdhetik a felkészülést a szezon beindulására.

Bevetésre kész hóágyúk Magyarországon

A két legnagyobb magyarországi pályarendszer elindulásához tartós hidegre van szükség, Eplényben és Mátraszentistvánon is újabb hóágyúkat állítanak be az idei szezonban, tehát a csapadékhiány nem okozhat komoly gondot. A hazai prognózisok szerint is tartósnak ígérkezik a hétvégén indult lehűlés, a hét végén síkvidéken is csak néhány fokkal lesz fagypont felett a napi legmagasabb hőmérséklet.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Korábban így hóágyúztak az eplényi sípályán

A sípályák üzemeltetői azonban óvatosak, hiszen az elmúlt években többször is megtréfálta az időjárás őket. Az induláshoz több napos tartós fagyra van szükség, hogy a talaj jól átfagyjon, és csak akkor indulnak be a hóágyúk, ha továbbra is kitartanak a hidegről szóló előrejelzések.

A mátrai sípark weblapján december közepi indulással kecsegtetnek, az eplényi üzemeltetők pedig nem is mondanak időpontot, csak türelmet kérnek. Azt azonban valószínűsíthetjük, hogy ha a jelen pillanatban érvényes középtávú előrejelzések beválnak, és legalább december 18-ig bőven az átlagos alatt maradnak a hőmérsékletek, akkor két hét múlva, az ezüsthétvégére kinyithatnak a legnagyobb hazai síközpontok.

Külföldön is beindul az élet

A Magyarországhoz közel eső osztrák terepek nagy részén a hétvégére tervezik a nyitást, de ez általában korlátozott szolgáltatást jelent, gyakran a pályák és felvonók kis része érhető csak el. Semmeringen és Hochkaron is hasonló a helyzet, a december 8-i hétvégén korlátozott működéssel számolnak, december 15-től azonban a pályák nagy része megnyílik a jelenlegi tervek szerint.

Forrás: AFP/Joe Klamar
Sífelvonó Szlovákiában, Chopokon

Az Alacsony-Tátrában hatalmas fejlesztések fejeződtek be az idei szezonra, az időjárás azonban itt is betett a korai szezonnyitónak. A múlt hétvégén lett volna a lassan hagyományosnak nevezhető idénynyitó 1 eurós napi bérletekkel, de a meleg miatt sehol nem lehet még síelni. A Magyarországhoz legközelebb eső kisebb terepek esetében teljesen bizonytalan még a nyitás, az Alacsony-Tátrában pedig szintén az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a hétvégén korlátozott szolgáltatások lesznek, s december közepén indulhat teljes erővel a szezon.

A helyzet természetesen napról napra változhat, érdemes figyelni az egyes sícentrumok weblapjait a naprakész információkért.