Idén elmarad a betlehemi zarándokáradat

A Szent Születés Temploma, Betlehem
Vágólapra másolva!
Bár a Jézus születési helyeként ismert palesztin kisváros, Betlehem 70 kilométerre van Gázától, a Hamász és Izrael közti katonai konfliktusok híre elriasztotta az oda készülő karácsony zarándokokat.
Vágólapra másolva!

Tavaly mintegy 140 ezer zarándok látogatta meg Jézus születési helyét karácsonykor, ez a szám azonban idén számottevően kisebb lesz a helyi idegenforgalmi illetékesek szerint. "Számoltunk a turizmus csökkenésével, sok turista már lemondta az utat" - mondta a CNN-nek Carmen Ghattas, a betlehemi önkormányzat szóvivője. Hozzátette, ha nem jönnek a turisták, azt alaposan megérzik a helyiek.

Forrás: AFP/Menahem Kahana


Ghattas szerint a konfliktus Gázára összpontosul, de elismerte, hogy néhány rakétát Jeruzsálemre is kilőttek. Betlehem alig 10 kilométerre található Jeruzsálemtől, és egy hatalmas fal választja el a két települést.

Betlehem legfőbb látványossága az időszámításunk szerint 339-ben épült Születés Temploma, amely idén - első palesztin világörökségként - felkerült az UNESCO lsitájára, miután tavaly Palesztina tagságot kapott a szervezetben. A templomot Jézus feltételezett születési helyén építették, és a legrégebbi, folyamatosan működő keresztény templomként tartják számon.

Forrás: AFP/Laurence Simon