Herével viccelődött az Air New Zealand

Nadezya Ostapchuk, fehérorosz súlylökő
Vágólapra másolva!
Nagy felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon az új-zélandi légitársaság karácsonyi kampánya, amely azt sugallja, hogy egy fehérorosz női súlylökő korábban férfi volt.
Vágólapra másolva!

A társaság olyan nyereményjátékot indított, amelynek keretében az utasok azzal nyerhettek, ha a cég Grabaseat oldalán kinyitnak egy virtuális karácsonyi crackert (ez az angolszász országokban elterjedt, nagy szaloncukorra emlékeztető pirotechnikai eszköz).

A wellingtoni Dominion Post szerint azok, akik nem nyertek, egy viccet kaptak vigasztalásul. Az egyik így szólt: "Milyen nagy és nehéz golyónak köszönheti Valerie Adams az aranyérmét? A fehérorosz elvesztett heréjének."

Forrás: AFP/Franck Fife
Nadzeja Osztapcsuk, a londoni olimpiai aranyérmétől utóbb megfosztott súlylökője

A vicc megértéséhez tudni kell, hogy a 2012-es londoni olimpia női súlylökő számát eredetileg a fehérorosz Nadzeja Osztapcsuk nyerte, ám később megfosztották őt címétől anabolikus szteroidok használata miatt. Az aranyérem így az új-zélandi Valerie Adamshez került.

A tréfát azonban nem minden utas értékelte pozitívan. Egyikük a Twitteren így írta ezt le: "hihetetlenül sértő... transzfóbiás és egyszerűen szükségtelen. Másikuk azt javasolta, indítsanak kampányt azért, hogy az Air New Zealand kérjen bocsánatot, és ajánljon fel adományt olyan célra, amely homo-, bi- és transzszexuális ügyet szolgál.