Szűken mérik az ülőhelyet a fapadosok

Ryanair légitársaság, fapados, repülőgép, Boeing 737-800 típusú repülőgépe a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Vágólapra másolva!
A fapados légitársaságok szűken mérik az ülőhelyet, ám a hagyományos társaik közül sem mindenki nagyvonalú. A Business Traveller magazin friss felmérése az ülések szélességét és a lábtér nagyságát hasonlította össze a vizsgált 32 légitársaságnál, a turista osztályokra fókuszálva.
Vágólapra másolva!

A magazin arra jutott, hogy a turistaosztályok esetében a legkeskenyebb üléseket a Ryanair gépein találják az utasok. Az ír fapados társaságnál, mindössze 40,6 cm szélesek az ülések. A fapadosok közül egyébként még az easyJet és az Air Berlin szerepelt a felmérésben: előbbi az ötödik, utóbbi pedig a 26. helyen végzett. A legszélesebb ülőhelyek (45,7 cm) ezen az osztályon egyébként az Air Canada gépein találhatóak, de a Singapore Airlines, a Virgin Atlantic és az Air France is az élmezőnyben van.

A lábteret illetően a spanyol Iberiát találtak a legrosszabbnak, mert A319-es és A320-as gépein alig 71,1 cm-es a hely. Ahogy arra számítani lehetett, a fapadosok is a mezőny hátsó felében találhatóak: az EasyJet és az Air Berlin gépein alig jobb a helyzet, mint az Ibériánál. Közülük még a Ryanair végzett legelőrébb, a 24. helyen, 76,2 cm-es lábterrel, de még ez sem nevezhető túl nagynak. A tapasztalatok alapján egy 190 cm-nél magasabb utas térde már nem igazán fér el ekkora helyen. Más kérdés, hogy fapados légitársaságoknál erre számítani kell, bár különdíj ellenében a legtöbb fapadoson van lehetőség nagyobb lábterű hely foglalására is.

Forrás: AFP

Úgy tűnik, az ázsiai légitársaságok a turista osztályon is odafigyelnek a kényelemre, ami a lábteret illeti: az első tízben ugyanis szinte csak ázsiai cég végzett, élen a Cathay Pacific-kel és a Singapore Airlines-zal amelyek egyaránt 81,3 cm-es helyet biztosítanak az utas lábainak. Az európai légitársaságok közül a holland KLM volt a legjobb ebben a kategóriában 78,7 cm-es lábtérrel. Néhány légitársaságnál prémium turista osztályra is lehet foglalni, itt a lábteret tekintve magasan a Turkish Airlines a legkényelmesebb 116,8 cm-es hellyel. A legszélesebb ülések (49,5 cm) ezen az osztályon a Cathay Pacific gépein foglalhatóak.

A felmérésből kiderül az is, hogy melyik társaságok business osztályán pihenhetünk teljesen vízszintes helyzetben lévő ágyakon, és azok milyen hosszúak. A Cathay Pacific nyert ebben a versenyben is (205,7 cm), megelőzve a Lufthansát és a Qantast, bár a Virgin Atlantic egyes gépein a 220 cm-t is meghaladja az ágyak hossza.

A részletes eredménysor megtekinthető itt.