Vágólapra másolva!
A  rideg téli napok igen lehangolóak tudnak lenni, és aki teheti, szívesen utazik ilyenkor kedvezőbb éghajlatú helyre. Ám boldog embereket nemcsak ott lehet találni. Sokféleképpen próbálták már meghatározni a boldogságot: a Happy Planet Index megalkotói például három jelzőszám, az élettel való elégedettség, a várható élettartam és az ökológiai lábnyom alapján rangsorolják az országokat. Az általuk legboldogabbnak vélt országok közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

A Happy Planet Indexet (HPI) egy londoni székhelyű szervezet, a New Economics Foundation fejlesztette ki 2006-ban. Háromévenként aszerint rangsorolják az egyes országokat, hogy azok milyen boldog és hosszú életet kínálnak lakosaiknak egységnyi ökológiai hatás mellett. Az idén 151 országot vizsgáltak, Magyarország a 104. helyen végzett, míg az élmezőnyben dominálnak a dél- és közép-amerikai országok. A fejlett államok inkább a lista második felében vannak, a sort pedig Katar, Csád és Botswana zárja.

Costa Rica

Forrás: Wikipedia

Costa Rica sorozatban másodszor bizonyult a világ legboldogabb országának, mivel 2009 után az idén is a HPI rangsorának élén végzett. A közép-amerikai régió egyik legjobban fejlődő és leginkább környezettudatos országáról van szó: 2010-ben az ENSZ fejlesztési programjában is kiemelte, hogy Costa Rica sokkal magasabb fejlettségi szintet ért el, mint más országok, amelyek hozzá hasonló költségvetéssel rendelkeznek. A turisták körében is egyre népszerűbb célpontnak számít, tavaly például rekordot jelentő 2,2 millió külföldi volt kíváncsi Costa Ricára. Egyik fő vonzerejét a jól kialakított nemzeti parkjai (például a híres Monteverde Cloud Forest Reserve) és természetvédelmi területei jelentik, így aztán az ökoturizmus igencsak szárnyal. Emellett Costa Ricán jókat lehet strandolni is, bár a felmérések szerint elsősorban a váratlan és izgalmas kalandért jönnek ide a turisták.

Vietnam

Forrás: Gaál Csaba
Kattintson a képre a galériáért!

Bár Vietnamban is nagy a szegénység, és a korrupció terén sem állnak túl jól, úgy tűnik, ez nem gátolja meg a vietnami embereket abban, hogy jól érezzék magukat: az ázsiai országot a boldogságindexen csak Costa Rica előzte meg. A pozitív légkör az utazókat is vonzza, az elmúlt tíz évben látványosan megugrott a Vietnamba érkező turisták száma - 2011-ben 6 millió külföldit láttak vendégül -, így a turizmus nagyon fontos szerepet tölt be a modern vietnami gazdaságban. Rengeteg új szállodát húztak fel az elmúlt években, az olcsóbb szállásoktól a legmodernebb luxusszállókig mindent meg lehet találni. Igaz, a kommunikáció nem egyszerű, mert sok helyen egyáltalán nem beszélnek angolul, és figyelni kell arra is, hogy ne húzzák le az embert a különböző szolgáltatások igénybevételekor. Az [origo] munkatársának vietnami utazása során az volt a benyomása, hogy a problémák ellenére az emberek boldogok és jól érzik magukat. A káosz és az őrült motorosok ellenére a fővárost, Hanoit érdemes körbejárni, mert a pagodáktól a Lenin parkig rengeteg látnivaló akad, aki pedig egy igazi mesebeli tájra vágyik, annak érdemes befizetni egy hajós kirándulásra a Halong-öbölben (képünkön).

Kolumbia

Forrás: AFP/Luis Acosta

Bár a dél-amerikai ország kapcsán korábban igen sok problémáról lehetett hallani - például gerillákról vagy kiterjedt drogkereskedelemről -, mégis a HPI listájának elején, a harmadik helyen végzett. A spanyol El País azt írja, hogy a mostanában Kolumbiába látogató turisták szerint már érezhető az a változás, amely az elmúlt években ment végbe az országban. Igazán boldog, felszabadult légkörbe csöppennek itt az utazók, különösen a tengerpart közelében vagy Bogotá keskeny utcáin. Úgy tudják, a közbiztonság is sokat javult a korábbi állapotokhoz képest. Aki ízig-vérig át szeretné érezni a helyiek szenvedélyét, annak azt ajánlják, hogy menjen ki egy focimeccsre, egy kolumbiai koncertre, vagy nézzen el a számtalan vallási fesztivál egyikére. Ugyanakkor a karibi pihenésre vágyók is megtalálhatják a számításaikat Kolumbiában: Cartagena de Indiast az egyik legszebb városnak tartják az egész világon.

Belize

Forrás: AFP/Photononstop

Talán kevésbé cseng ismerősen Belize neve, pedig az alig több, mint 300 ezer főt számláló közép-amerikai ország igencsak a boldogságindex elején, a 4. helyen végzett. Belize-ről érdemes tudni, hogy bár lakói többnyire spanyolul és kreol nyelven beszélnek, mégis ez az egyetlen ország a régióban, ahol a hivatalos nyelv az angol. Az 1981 óta független országnak egyébként klassz tengerpartja van, illetve szárazföldön és vízben egyaránt nagyon gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet. Nem véletlen, hogy Belize az élen áll a természeti erőforrások védelmében. Az ország közel 40 százaléka védett területnek számít, nem beszélve a korallzátonyáról, amely az UNESCO Világörökségének is része, és egyedül az ausztrál Nagy-korallzátony előzi meg a méretet tekintve. Így aztán kiválóan lehet itt búvárkodni, hajókázni, de népszerű a dzsungeltúra, a madárles, a helikopteres turizmus és a maja romok látogatása.

Jamaica

Forrás: AFP/Degas Jean-Pierre

Jamaica - sok más közép- és dél-amerikai országhoz hasonlóan - nemcsak a boldogságindex alapján van az élmezőnyben, idén a 6. helyen, hanem a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok számában is. Ezért aztán az oda látogató turistának is érdemes résen lenni, és betartani a szokásos óvintézkedéseket. Ajánlatos kevés időt tölteni Kingstonban és Montego Bayen, ahová a repülők érkeznek, és gyorsan továbbmenni valamelyik vidéki üdülőfaluba, például Negrilbe. Figyelni persze itt sem árt, de gyorsan át lehet venni a helyiek lazulós életstílusát, amiben nyilván a tekintélyes mennyiségű marihuána (ganja) elfogyasztása is szerepet játszik. Ki így, ki úgy találja meg a boldogságot...

Kuba

Forrás: AFP


Aki járt már Kubában, az talán még kevesellheti is a HPI-rangsorban elért - egyébként előkelő - 12. helyezését. Hiszen aligha találunk még egy olyan országot a világon, amelynek lakói a napi nélkülözések ellenére ennyire élvezik az életüket. Kuba az élő példa arra, hogy a szegénység nem feltétlenül jár együtt a boldogtalansággal: akár egy buszmegállóban is készek táncra perdülni a hosszú várakozás alatt, ha pedig a buszsofőr útközben megáll kávézni, nem tör ki lázadás. A kubaiak jókedve az ide látogatókra is hamar átragad, így a rum, a szivar, az öreg autók és a tengerparti strandok mellett emiatt is sokan visszatérnek a karibi szigetországba. Kuba persze sokat változott az utóbbi években, az [origo] cikke nemrég az árnyoldalakat is bemutatta.

Indonézia

Forrás: [origo] utazás

Nem meglepő, hogy a mintegy 17 ezer szigetet és 240 millió lakost számláló délkelet-ázsiai ország a lista élmezőnyében - 14. pozícióban - található, hiszen az idén egy másik felmérés szerint az indonéz embereknél nincs boldogabb világon. Ahogy az korábbi beszámolónkból kiderült, Indonézia egy igazi ékszerdoboz, hiszen a fehér homokos tengerparttól a több ezer méteres, működő vulkánokon át a lenyűgöző dzsungelekig mindent meg lehet találni. És bár a lakosság nagy része igencsak szegény, és vallási konfliktusok is előfordulnak, az indonézek mégis vidámak, sőt, boldogok, és ez a hétköznapjaikat is átszövi: állandóan mosolyognak, nem idegeskednek, ha óriási dugóba keverednek, és mindig találnak valamit, amit meg lehet ünnepelni. Turistaként ugyan nem árt tudni, hogy a legtöbb helyen alkudni kell, de aki egyszer ellátogat Indonéziába, nem fog csalódni. Ráadásul csak eljutni drága (200 ezer forint körül vannak a legolcsóbb repülőjegyek), mert Indonézián belül már a szállás, az étel és belföldi utazás is olcsónak mondható.

Izrael

Forrás: Wikipedia

Izrael a 15. helyet szerezte meg a listán, pedig a különböző katonai konfliktusok elég sűrűn megnehezítik a helyiek életét. Mégis, Izrael vonzerejét jelzi, hogy évente már hárommilliónál is több turistát fogad, akiket főleg a szent vallási zarándokhelyek, a kulturális örökség és persze a tengerpart csábít az országba. A Siratófal, a Világörökség részét is képező Maszada, illetve a Sziklatemplom mindig a leglátogatottabb helyszínek között van, a városok közül pedig Jeruzsálem, a főváros Tel-Aviv vagy Szafed is kiemelkedő fontosságú. De az aktív turizmus iránt vágyók is jól érezhetik magukat Izraelben, mivel sivatagi szafarihoz, hegymászáshoz, kerékpározás és gyalogtúrához egyaránt vannak ideális terepek. Egy izraeli körutazás vagy tengerparti nyaralás elég népszerűnek számít a magyarok körében is, bár az országban zajló események miatt a közelmúltban csökkent az Izraelbe utazók száma. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy Izrael drága ország.

Albánia

Forrás: Budavári Dóra


Albániával kapcsolatban igen sok negatív előítéletet lehet hallani, pedig legjobb Európai országként, a 18. helyen található a HPI rangsorában. És bár Albániában semmi nem olyan, mint ahogy az elsőre látszik, az [origo] beszámolójából is kiderült, hogy nagyon sok negatív sztereotípia nem igaz az országgal kapcsolatban. Nem lehet azt mondani, hogy felfedezetlen lenne: a tengerparti részek a nyári főszezonban igencsak megtelnek, a strandok fele pedig homokos. A vendéglátóhelyeken kulturált a kiszolgálás, és bár nem árt odafigyelni a visszajáróra, alapvetően nem kifosztani akarják a turistákat. Az albánok nem vetik meg az alkoholt - még a sofőrök sem -, különösen ízletes és népszerű a pálinkájuk (raki). Az albán hegyvidéknek köszönhetően egyre népszerűbbek az aktív turizmushoz kapcsolódó tevékenységek is, például a vadvízi evezés, a hegymászás, a mountainbike-ozás és a túrázás.

Norvégia

Forrás: AFP/Photononstop

A HPI harminc legboldogabb országa között Albánián kívül még egy európait találunk, a 29. helyen. Ez nem más, mint Norvégia, amely a skandináv jóléti modell egyik megtestesítője, és világviszonylatban a negyedik helyen áll az egy főre jutó jövedelem terén. És nemcsak pénzből nincs hiány az országban, hanem a kivételes természeti értékekből sem. Emiatt Norvégia legfőbb turisztikai attrakciói közé tartoznak a lélegzetelállítóan szép fjordjai, változatos hegyvidékei, tavai és persze síközpontjai. A főleg az ország északi és nyugati részén található tengeröblök és vízesések több százezer külföldit vonzanak évente. Városai közül különösen Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger vagy Tromso lehet érdekes az idelátogató turistáknak. Viszont aki nem szereti a hideget, annak főleg tavasszal és ősz elején érdemes utaznia (a nyár közepe a világos éjszakák miatt nem a legjobb), ráadásul ebben az időszakban valamivel nagyobb a csodálatos sarki fények előfordulása is.

A teljes HPI-lista megtekinthető itt.