Olcsóbb lett a világ legdrágább túrája

Himalája, Ngawal falu 3600m-en, hátterben az Annapurna
Vágólapra másolva!
A világ leghosszabb túrája a 156 napos, Nagy Himalája névre keresztelt útvonal Nepálban, amelyen nemcsak a Himalája meredek csúcsai jelentik a kihívást, hanem az is, hogy ennél drágább szervezett hegymászóút nincs a világon. December végéig ugyan több mint 700 ezer forintos kedvezménnyel lehet foglalni, de még így mélyen a pénztárcába kell nyúlni hozzá. Létezik persze ennél jóval olcsóbb megoldás is.
Vágólapra másolva!

A mintegy 5 hónapon át tartó nepáli túrának már a kiindulópontja is káprázatos: a nepáli Kancsendzönga régióból vágnak neki ugyanis a lelkes túrázók, ahol a világ harmadik legmagasabb csúcsa tör az ég felé, és kapcsolódik a tibeti határvidék magas fennsíkjaihoz.

Forrás: Wikipedia Commons
A Kancsendzönga

Egyedül a World Expeditions szervezi ezt a Nagy Himalája túrát, amely során mintegy 1700 km-es távot kell megtenni. Cserébe azt ígérik, hogy minden képzeletet felülmúló természeti és hegyvidéki környezet várja a túrázókat. Az út során látni lehet Nepál összes nyolcezres hegycsúcsát, és olyan falvakkal találkoznak a résztvevők, ahol az elszigeteltségnek is köszönhetően az itt lakók évszázadok óta őrzik kultúrájukat.

A túra azonban finoman szólva sem könnyű, és extrém átkelésekre is számítani kell. Így csak olyan tapasztalt túrázóknak, illetve hegymászásban jártas kalandvágyóknak ajánlják, akik kiváló erőnléti állapotban vannak, és könnyen tudnak alkalmazkodni a különböző időjárási és egyéb viszonyokhoz. A szervezők viszont garantálják, hogy nem mindennapi különleges élményben lesz része mindenkinek. Feltéve, hogy van 6,3 millió forintja, mert még a mostani kedvezménnyel együtt is ennyibe, azaz 17 900 angol fontba kerül ez a túra egy fő részére.

Olcsón is ki lehet hozni

"Itt Nepálban, a Himalájában még mindig találunk olyat, amitől eláll a lélegzetünk" - írta nemrég az [origo]-n megjelent beszámolójában Harkányi Árpád is, aki világkörüli útja során feleségével a Himalájára is eljutott. Ők a híres Annapurna-körtúrát járták végig, amely a 8091m magas Annapurna körül halad.

Forrás: Harkányi Árpád
Árpád és Zita 326 kilométert tett meg a Himalájában (Kattintson a képre a galériáért!)

Az ő túrájuk nagyságrendekkel olcsóbb volt, mint a Nagy Himalája túra: a 27 nap alatt ketten együtt összesen 158 ezer forintot költöttek. A beszámolóban Árpád sok hasznos tanáccsal és részletes költségkimutatással is ellátja azokat, akik szintén kedvet éreznek egy ilyen kalandhoz.