Bemehet a New York-i Szabadság-szoborba

Vágólapra másolva!
A 30 millió dolláros felújítási munkákat követően vasárnaptól ismét látogatható lesz a nevezetesség.
Vágólapra másolva!

New York egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontját tavaly októberben zárták be belső tereinek korszerűsítése és renoválása miatt. A turisták azóta csak a szobor talapzatához zarándokolhattak el a Liberty Islanden.

Forrás: AFP

A 30 millió dolláros felújítás során újjávarázsolták a szobor koronájához vezető lépcsőt. A lépcsőfokok számát a korábbi 354-ről 393-ra növelték, hogy a felfelé vezető út ne legyen olyan meredek. Újdonság, hogy akadálymentesítették a szobrot a kerekes székkel közlekedők számára a talpazat tetejének egyik kilátójába.

A nevezetességet évente 3,5 millióan keresik fel, de a szakértők most arra számítanak, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően évente 26 ezerrel többen nézik meg belülről is.

A Szabadság-szobrot Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak. A rézből készült alkotás, Frédéric Auguste Bartholdi munkája 1885-ben érkezett meg New Yorkba, ahol felállítása után, 1886. október 28-án avatták fel. A szabadságot ábrázoló, fáklyát tartó női alak szobra a talpazattal együtt 93 méter magas.