Botrányos szobor csalogatja a turistákat

Vágólapra másolva!
Egy teljesen meztelen, kezében kardot tartó, terhes anya húszméteres bronzszobra várja a devoni Ilfracombe-ba érkező turistákat. A műalkotást kedden avatták fel a brit tengerparti város kikötőjében.
Vágólapra másolva!

A szobor annak a Damien Hirst nevű szobrásznak az alkotása, aki már korábban is ismert volt botrányos alkotásairól. A művész azt mondta Verity, azaz Igazság című művéről, hogy az az igazság és a törvény allegóriája.

A gigantikus meztelen nő azonban nem minden helyi polgárnak tetszik, több mint száz panaszt tettek az alkotás ellen. A szobor egyik fele pucéran ábrázolja az állapotos anyukát, míg a másik oldalon anatómiailag láthatjuk a női testet.

Észak-Devon közgyűlése a turizmus fellendülését várja a törvénykönyveken álló pucér szobortól. "Üdülőhelyként ismernek minket természeti szépségeink miatt, de manapság ez már nem elég. Szállodák zárnak be, tehát tennünk kell valamit, hogy lendületbe hozzuk a gazdaságot. A művészet olyan vonzerő lehet, amelye idehozza a turistákat" - fogalmazott Mike Edmunds önkormányzati képviselő.

A hírverés Hirstnek is érdekében áll, hiszen étterme van Ilfracombe-ban. A 47 éves, bistroli születésű művész 1991 óta rendszeresen olyan sokkoló művekkel kavarja fel a közvéleményt, mint a formaldehides tartályban úszó tigriscápa vagy a saját fia császármetszéssel zajló születését ábrázoló festmény.