Válságálló ágazat a turizmus

Vágólapra másolva!
Az idei év a vártnál sikeresebben alakult a turizmusban, és tulajdonképpen rekordnak számít, hiszen a vendégek számában és a bevételekben is sikerült meghaladni a tavalyi évet és a válság előtti szintet - értékelte a legfrissebb eredményeket csütörtöki sajtótájékoztatóján Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Mint mondta, a magyar turizmus válságálló iparággá vált.
Vágólapra másolva!

Július végéig 4,5 millió vendég 11,7 millió vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, és mindkét mutató nőtt tavalyhoz képest. A legfontosabb küldő piacok mindegyikéről több vendégéjszakát töltöttek itt a beutazók, az orosz vendégek esetében például 30 százalékos a növekedés, de Hollandiából és Olaszországból is 20 százalékkal többen jöttek.

Szatmáry Kristóf a Szép-kártyáról szólva elmondta, hogy a három nyári hónapban több mint 20 milliárd forintot költöttek a kártyákról a belföldi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére az emberek, az ez évi teljes eddigi költés pedig megközelíti a 26 milliárd forintot. Az új juttatás tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és rácáfolt azokra, akik az üdülési csekk kivezetésekor a belföldi turizmus válságát jósolták.

Kopócsy Andrea a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a szállodákban a külföldi vendégéjszakák száma 10 százalékkal nőtt, és a belföldi vendégek is, ha csak minimálisan is, de több éjszakát töltöttek nálunk július végégig. A külföldiek által itt töltött vendégéjszakák nagy része Budapesthez köthető. "A kereslet átrendeződését látjuk: a fapados járatoknak köszönhetően megnőtt a városlátogatók száma, akik viszont sajnos kevesebbet költenek. A rendezvényturizmus gyakorlatilag csökkent, ez az a szegmens, amelyet fel kell javítani, hiszen ők a legtöbbet költő vendégek. Budapesten főleg a háromcsillagos szállodáknak kedvezett az idei év eddig. A szállodák teljes bevétele 13 százalékkal volt több, mint tavaly" - mondta Kopócsy.

"Ha a növekedés ütemét nézzük, akkor az magasabb az európai és a térségi átlagnál is. De nem lehetünk teljesen elégedettek, ahhoz, hogy ezt fenn tudjuk tartani, összefogás kell" - mondta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, aki rögtön példát is mondott erre. Az ENSZ 1980 óta szervezi meg a Turizmus Világnapját szeptember 27-én, Magyarország tavaly rendezte meg először, hagyományteremtő jelleggel. "Azt szeretnénk, hogy mindenki a saját területén tegyen valamit egy nagyszabású vendégbarát akció keretében"- mondta, majd kiadta a jelszót: "Mindenki egy mosollyal többet tegyen a turistákért."

Horváth kiemelte, hogy a vasút egyre nagyobb szerepet tölt be a beutazó forgalomban, komoly alternatívája a repülésnek. Például a kétóránként közlekedő Bécs-Budapest járat szinte teljes kapacitással működik, ezért fontos az együttműködés a MÁV-START Zrt.-vel. 2020-ra a világ legfontosabb iparága lehet az előrejelzések szerint a turizmus, az idén a turisták száma át fogja lépni az egymilliárdot világviszonylatban - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf, valamint Kopócsy Andrea közösen adta át a 250. Hotelstars nemzeti tanúsító védjegyet. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai szövetség által közösen működtetett nemzeti tanúsító védjegy révén a magyar szállodák egy Európa 12 országában működő olyan minősítési rendszer részévé válhatnak, amely hozzájárul a vendégéjszakák növekedéséhez, a turisztikai bevételek emelkedéséhez, a hazai turizmus színvonalának javulásához.