Három nap alatt megtanítanak síelni

Vágólapra másolva!
Ausztria legnagyobb síparadicsomában már javában készülődnek az új szezonra. A jósnő szerint korán fog jönni idén a hó, így minden adott lesz egy izgalmas síelésre. Újdonság, hogy a kezdők egy speciális oktatás keretében három nap alatt megtanulhatnak síelni, a profikat pedig 860 kilométernyi pálya várja.
Vágólapra másolva!

Amikor egy halpiac adja az ihletet

"Minden évben gondolkodunk fejlesztéseken, és az idén különösen a kezdő síelőkre fogunk összpontosítani. Európában mintegy 30 millióan vannak azok, akik szívesen megtanulnának síelni, ami komoly bázist jelent. Nekik találtuk ki a "Tanuljon meg síelni három nap alatt" néven futó új oktatóprogramunkat, mivel azt szeretnénk, hogy a tanulás egyszerre legyen hatékony és szórakoztató" - árulta el a budapesti sajtótájékoztatón Christoph Eisinger, az öt osztrák régiót tömörítő Ski amadé igazgatója.

Forrás: Ski amadé

A program alappillérei közé tartozik a játékosság, hogy a síelők örömüket leljék a gyakorlásban, és teljes mértékben oda tudják tenni magukat. Az igazgató elárulta, hogy ezeket a fogásokat egy amerikai halpiactól lesték el. Ezt ültették át a sípályára, és ezért is kapta a program a Fish-módszer elnevezést is (a módszerről lásd keretes írásunkat). "A gyerekeknél megfigyelhető, hogy nekik nincsenek fenntartásaik az oktatással kapcsolatban, és könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat egymással. Az új programunk célja, hogy a náluk használt módszereket a felnőtteknél is sikerrel alkalmazzuk" - mondta Eisinger. A kezdők részéről az tekinthető sikernek, ha a harmadik nap végéig le tudnak siklani egy kék pályán úgy, hogy még jól is érzik magukat közben. Ha a síelőnek ez valamiért mégsem sikerülne, akkor visszatérítik nemcsak a síoktatás, hanem a kölcsönzés és a síbérlet árát is.

Az úgynevezett "Fish-módszert" a Seattle-ben található Pike Place halpiacon találták fel. A módszer alapja: aki élvezi a munkáját, és ezt meg is mutatja, nemcsak saját magát motiválja ezzel, hanem a kollégákat és a vevőket egyaránt. A halpiacon a kereskedők úgy mutatták ki örömüket, hogy viccelődtek egymás között és a vendégekkel, halakat dobtak egymásnak, és különösen barátságosan és figyelmesen foglalkoztak a vevőkkel. A munka ismét örömet szerzett a kereskedőknek, mert a megfelelő hozzáállással dolgoztak, és ezt sikeresen meg is tudták mutatni. Az eredmény: a halpiac mára Seattle egyik legkedveltebb attrakciója lett, és ismét nyereséges.


A Ski amadé évente 50-100 millió eurót fordít a színvonalas pályák kialakítására, illetve a kiszolgálás javítására. Ennek köszönhetően a 860 kilométernyi pálya nagy részét már képesek ellátni műhóval, így november végétől egészen április végéig lehet itt síelni.

Forrás: Ski amadé

A síszövetség az idén is készül speciális akciókkal, rendezvényekkel és csomagajánlatokkal. A szezon középső részében több alkalommal is meghirdetik a 3=4 akciót, amikor is három éjszaka áráért négyet lehet maradni az akcióban részt vevő szálláshelyeken. Ráadásul a negyedik napon a szállás mellett a síbérletért sem kell fizetniük a vendégeknek. Egy ilyen csomag háromcsillagos szállodában, félpanzióval 286 eurós ártól foglalható. Egy ehhez hasonló ellátású, normál, négyéjszakás csomag háromnapos síoktatással, síbérlettel és síkölcsönzéssel pedig 373 eurótól elérhető, míg négycsillagos szállodában 533 euró környékén lehet foglalni négy éjszakára. Aki viszont nem ragaszkodik a szállodához, annak érdemes lehet a magánszállásos ajánlatok közül válogatni.

A fiataloknak és gyerekeknek a hétvégéken kedvezményes árú síbérletet lehet majd váltani, de a nagycsaládosoknak érdekes lehet a családi bónusz is, amellyel a harmadik és minden további gyerek ingyen síelhet. Húsvétkor pedig minden 15 éven aluli gyerek ingyen űzheti a sportot, ha legalább az egyik szülő vesz magának hatnapos síbérletet.

A pályákon is lehet facebookozni

Aki szeretné a lehető leghamarabb feltenni valamelyik közösségi portálra a síelős élményekről készült képeket, videókat, az semmiképp ne hagyja majd otthon - vagy a szálláson - az okostelefonját. A Ski amadé ugyanis egy komplett digitális offenzívát indított azért, hogy senkinek ne vegye el a kedvét a síeléstől az, hogy nincs a közelében internet. A pályákon ugyanis mintegy 300 állomásponton lehet ingyenesen felcsatlakozni a wifire, így egyetlen ismerős sem fog lemaradni az élményeinkről.

Forrás: Ski amadé

A mobiltelefonok szerelmesei további applikációk közül is válogathatnak, amelyet iPhone-ra és Androidra egyaránt lehet alkalmazni. A "Ski amadé Guide" például egy GPS-alapú tájékozódási rendszer, amely bármikor meg tudja mutatni az aktuális pozíciónkat, és útvonaltervezésre is lehet használni. De az újdonságnak számító mobilalkalmazással már otthon meg lehet tervezni a napi programokat, mivel a kész tervek áttölthetők a mobiltelefonokra. Ráadásul a program 3 D-ben jeleníti meg a sípályákat, így alaposan tanulmányozni lehet a terepet.

Februárban jön a világbajnokság

"A téli olimpia után az Alpesi Sívilágbajnokság a második legfontosabb síelős verseny. Négy éve készülünk rá, és 450 millió eurót költöttünk mindennek a felújítására" - mondta a Ski amadéhoz tartozó és a világbajnokságnak otthont adó Schladming-Dachstein régió marketingigazgatója, Hermann Gruber. Óriási felhajtás előzi meg tehát a világbajnokságot, amelyet február 4-17. között rendeznek Schladmingban. Legalább 400 ezer vendéget várnak, így rengeteget költöttek a szálláshelyek bővítésére, felújítására. Decemberben át is adnak majd 1200 új ágyat, de megújultak síkunyhók és üdülők is a projekt keretében. Persze a világbajnokság alatt is lehet majd síelni, csak minimális sípálya-korlátozásokra kell számítani ez alatt a két hét alatt.

Forrás: Ski amadé

December 1-jén egy nagyszabású koncert keretében fogják megnyitni a szezont, a világbajnokság versenyeire pedig a legegyszerűbben online lehet jegyeket venni. Megtudtuk, hogy akkora az érdeklődés a vb-re, hogy a 35 ezer férőhelyesre tervezett lelátót még tízezer hellyel szeretnék bővíteni. Az eseménytől azt várják, hogy Ausztria legjobb télisport-központjai közé emeli a régiót, és a következő években dinamikusan emelkedni fog az idelátogató síelők száma. A világbajnokságra felhúzott épületek nem maradnak üresen a verseny után sem, kongresszusi és sajtóközponttá fogják őket alakítani, ami újabb lehetőségeket ad a régió kezébe.

Ausztriában az idén is nagyon várják a magyar síelőket. Nem véletlenül, hiszen a mintegy 400 ezer síelni járó magyar többsége Ausztriát választja. Ráadásul sokan egy szezonban akár többször is szívesen elmennek, ezért is népszerűsítik annyira a rövidebb, három-négy napos utakat. A síközpont által megkérdezett jós szerint hamar be fog köszönteni idén a tél, méghozzá sok hóval, így időben el lehet kezdeni a tervezést. A hitetlenkedő mosolyokat látva a marketingigazgató hozzátette: ennek a bizonyos jósnőnek évek óta mindig igaza van, így remélik, hogy ez az idén sem lesz másképp.

A Ski amadé számokban

- 5 régió (Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig, Großarltal), 25 település
- 270 felvonó és sílift
- 356 sípálya 860 kilométeren, amiből könnyű (kék) pálya 280, közepes (piros) pálya 483, nehéz (fekete) pálya 97 kilométer
- a sípályák 88 százaléka, vagyis 756 kilométernyi hóágyúzható
- szálláshelyek száma: 4985
- vendégágyak száma: 94 199
- alpesi kunyhók és éttermek száma 260
- vendégérkezések száma a 2010/2011-es téli szezonban: 1,3 millió fő