Rekordévet zárhat a horvát turizmus

Vágólapra másolva!
Soha annyian nem nyaraltak még Horvátországban, mint az idén - állítja a horvát idegenforgalmi miniszter. A jelentések szerint augusztus végéig 9.8 millió turista járt az országban, és még ősz elején is több tízezer vendéget várnak.
Vágólapra másolva!

"Az eddigi elért eredmények és az előrejelzések alapján az idei Horvátország történetének legjobb turista szezonja" - nyilatkozta Veljko Ostojic, a horvát idegenforgalmi miniszter. Mint mondta, augusztus végéig közel tízmillió (9,8 millió) turista látogatott el idén Horvátországba, ami rekordnak számít. A legtöbben persze az Adriai-tenger partján illetve a horvát szigeteken nyaraltak, és még a tavalyinál is jobban alakultak a számok.

Forrás: [origo] utazás
Rovinj

Horvátország különösen népszerű a németek körében, akik az országba érkező turisták mintegy húsz százalékát teszik ki. De idén a szomszédos országokból, Szlovéniából, Ausztriából, Olaszországból és Csehországból is sokan döntöttek a horvát tengerpart mellett. A legnagyobb arányban (23 százalékkal) egyébként a brit turisták száma nőtt tavalyhoz képest, de a lengyelek és a németek is többen voltak. Ugyanakkor Spanyolországból jóval kevesebben érkeztek idén.

Ami a magyarokat illeti, a júliusi kismértékű visszaesés után augusztusban a tavalyinál valamivel több magyar vendég látogatott Horvátországba. Augusztus végéig így együttesen 279 ezer turista érkezett Magyarországról az adriai államba. A várakozások szerint idén a magyarországi turisták száma Horvátországban elérheti, de legfeljebb kissé maradhat el a tavalyitól. Az Adria ugyanis szeptemberben és még októberben is több tízezer vendéget vonz, amit az elmúlt évek adatai ugyancsak alátámasztanak.

Forrás: AFP/Hemnis
Dubrovnyik

A miniszter elmondta, a céljuk, hogy idén 3-5 százalékos növekedést tudjanak elérni a turizmus szektorban. A
bevételek tekintetében több mint 7 milliárd euróra számítanak a turizmusból, amire nagy szüksége van az országnak a nem túl kedvező gazdasági helyzetben.

"Horvátország most elég divatossá vált, ismét elkezdték felfedezni. A turisták észrevették, hogy a szállodák, szolgáltatások, éttermek színvonala sokat fejlődött és már nincsenek olyan nyelvi nehézségek sem, mint korábban. Így aztán sokan visszatérnek az országba" - mondta az eredmények kapcsán egy brit utazási szakértő. Hozzátette, előnye Horvátországnak, hogy nem tagja az eurózónának, így a britek is szívesen mennek oda nyaralni. Dubrovnyik és környéke a legnépszerűbb a turisták körében, miközben az Isztria és a Kvarner-öböl jóval kevésbé zsúfolt, de legalább annyira szép és történelmi emlékekben gazdag, mint Dubrovnyik. És még az árak is kedvezőbbek.