Minden járatán ültetni fog az EasyJet

Vágólapra másolva!
Az easyJettel utazóknak nem sokáig kell már tolonganiuk a beszállásnál azért, hogy elfoglalják kedvenc helyüket, mivel a diszkont légitársaság novembertől minden járatán előre kiosztja majd az üléshelyeket.
Vágólapra másolva!

A fapados légitársaságok egyik jellegzetessége volt eddig, hogy néhány kiemelt helytől eltekintve az utasok a beszálláskor dönthették el, hogy hová szeretnének ülni. Aki repült már fapadossal az tudja, hogy ez olykor nem kevés feszültséget vagy akár némi lökdösődést is jelenthet az ablak melletti vagy kedvenc helyek elfoglalásáért. Az easyJet ennek vet véget azzal, hogy utasai már a jegyek foglalásakor kiválaszthatják ülésüket.

Forrás: AFP

A nyár folyamán több Lutonból induló járatán tesztelte a cég az ültetést, és a visszajelzések alapján úgy találták, megéri minden járatukra kiterjeszteni a rendszert. A légitársaság közlése szerint a megkérdezett utasok mintegy hetven százalékának tetszett, hogy előre dönthetnek üléshelyükről, kétharmaduk számára pedig ez vonzóbbá teszi az easyjettel való repülést.

Persze fapados légitársaságról lévén szó, már a próbaidő alatt is plusz költség ellenében tudtak az utasok saját maguk üléshelyet választani, és ez novembertől is így lesz. Konkrétan 12 fontot (4300 forint) kér az easyJet a nagyobb lábtérrel rendelkező ülésekért, míg az első néhány sorba 8 fontért (2800 forint) lehet majd helyet foglalni. Minden további helyért 3 font (1000 forint) többletköltséggel kell számolni. Igaz, azok sem maradnak le az easyJet járatairól, akik nem szeretnének külön fizetni: nekik a check-in alkalmával automatikusan kerül kiosztásra az ülésszámuk, ami viszont nem garantálja, hogy a családok vagy párok egymás mellé kerülnek majd.

Az easyJet felméréséből egyébként kiderült az is, hogy mely üléseket szeretik az utasok. A rövidebb utakon a 6A, hosszabb repülések alkalmával pedig a 1A lett a legnépszerűbb, a 16B illetve a 19B jelzésű üléseket viszont mindenki igyekszik elkerülni. Általánosságban pedig az jött ki, hogy inkább a gép baloldalára szeretnek ülni az easyJet utasai.

A többi fapados légitársaságnál ilyen jellegű ültetés egyelőre nincs, de a kiemelt helyekért más cégeknél is fizethetünk. A Wizz Airnél lehet kérni nagyobb lábtérrel rendelkező helyet 2200 forintért vagy igényelhetünk elsőbbségi beszállást biztosító szolgáltatást 1100 forintért. A Ryanairnél is hasonló a helyzet, az ír fapados társaságnál 3400 forint ellenében lehet ülést foglalni, és van lehetőség elsőbbségi beszállásra is 1700 forintért.

Az easyJettel egyébként Budapestről többek közt Londonba, Párizsba vagy Berlinbe lehet repülni.