Vadregényes vízitúrák a Túron ínyenceknek

evezés túron, illusztráció, kenuzás, kenu, tisza
Vágólapra másolva!
Túlélőtúra vadkempingezéssel, randitúra szingliknek és gasztrotúra, ahol az evezés mellett a térség minden jellegzetes fogása végigkóstolható. Az igazi ínyencek ugyanis nem a Tiszán, hanem a Túron tolják az éves rendes evezést.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Németh György

Ha vízitúráról esik szó, mindenki kapásból a Tiszára gondol. Aki már járt a folyón evezve, annak nem lehet ismeretlen a folyó szatmári szakasza, ami az ország egyik legvadregényesebb vidéke. Nyugalom, csendes csorgás, jó kaják és még jobb pálinkák, na meg Kölcsey, Móricz és Petőfi egy helyen.

A kezdő evezősök számára nemcsak a Tisza-tó hatalmas vízfelülete lehet ideális választás, de a Túr folyó is, amely az ország északkeleti csücskében, a Felső-Tisza egyébként szintén romantikus és vadregényes vidékén található. A folyó nem nagy és nem is egybefüggő, az évszázadok során részben a szabályozások miatt, részben természetes átalakulás során több ágra szakadt, de több olyan része is van, ahol az eredeti mederben kanyarog. Így az ország talán legkülönlegesebb, leginkább zegzugos és szövevényes víziútrendszere jött létre.

Túlélőtúra és randitúra szingliknek
A legtöbb túrázó az Öreg-Túr vízeit járja be, a csapatok általában Sonkádtól, Kölcse és Túristvándi érintésével Nagyarig eveznek. Az Öreg-túr egyes szakaszain bedőlt fák, akadók nehezítik a haladást és előfordul, hogy az alacsony vízállás miatt a hajókat a parton cipelve kell kikerülni az akadályokat. Mindezért viszont bőségesen kárpótolja a túrázót az érintetlen növény- és vadvilág. A folyó vize békés, nem kell nagy sodrásra és nehéz evezésre készülni, kényelmesen lehet lapátolni, csorogni és megállni egy-egy szimpatikus partszakaszon, hogy megsüthessük az út közben fogott zsákmányt. Itt minden a csendről és a nyugalomról szól.

A túraszervező cégek többféle kirándulást ajánlanak, vannak egynapos, egyhetes, hétvégi túrák, sőt szerveznek túlélő túrát is és randitúrát szingliknek. Aki a túlélőtúrát választja csak vadkempingezésre, egy hét nomádkodásra készüljön, és az egy hét alatt megtehető 150 kilométeres távhoz képest plusz kb. 50 kilométerben gondolkodjon.

A legnépszerűbb verzió mégis a csillagtúrázás. Ilyenkor egy fix szálláshelyről, kempingről indulnak a napi kirándulások a Tisza, a Túr és az Öreg-túr érintésével, de kínálnak bringázással egybekötött túrákat is, ahol a környék legfontosabb látnivaló is beleférnek az egyhetes nyaralásba.

Forrás: MTI/Bugány János

Panyolára is átevezhetünk egy kis pálinkáért
Akik pedig nem elsősorban a sportértéket keresik a vízitúrázásban, befizethetnek gasztro-túrára is, ahol az egyhetes kirándulás során sorra kóstolhatják a beregi térség tájjellegű fogásait, a káposztás bablevest, a szilvalekváros derelyét, a kemencében sütött szalonnamorzsás tejfölös kenyérlángos, a szatmári töltött káposzta, a kötözött tésztaleves. A kóstolókból természetesen a szatmári szilvapálinka sem maradhat ki a sorból, és ha már pálinka, a Szamos menti Panyola is csak egy ugrásra van.

Az evezés után, vagy akár egy-egy pihenőnap beiktatásakor pedig érdemes ellátogatni a sonkádi kisbukógáthoz (van olyan túra, ami érinti ezt a helyet is), ahol kánikula idején még a helyiek is megmártóznak a Túr habjaiban. Kihagyhatatlan látványosság még Móricz Zsigmond szülőháza Tiszacsécsén, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető és a Kölcsey emlékház Szatmárcsekén, a vízimalom Túristvándiban, az őshonos magyar állatokkal foglalkozó Huszti Fram, és az aranyhomokos Tivadar. Petőfi fáját is megnézhetjük Nagyarban, amely egy azok közül a fák közül, amelyek alatt A Tisza című versét írta.