A város, ahol a hegy belelóg a tóba

A megújult Jurisics tér Kőszegen. A 668 millió forintból felújított belvárost 2012. április 24-én avatták fel
Vágólapra másolva!
Noha vízparti programokból lassan egyre kevesebbet találunk, az őszi túraszezon még csak most kezdődik igazán. Az ország egyik legszebb és turistautakban is gazdag vidéke az osztrák határnál lévő Kőszegi-hegység, maga a város pedig remek kiindulópontja a kirándulásoknak. Háromezer éves kincsek, egy kilátó, amely pont a határvonalon áll, és a hegy, amely belelóg a tóba. Ez csak néhány dolog, amiért a kőszegi térségbe érdemes ellátogatnunk.  
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Kászoni László
Forrás: MTI/Kászoni László

Az áprilisban átadott, megújult Jurisics tér Kőszegen


1. rész: Ha Gyulára tart, ezeket se hagyja ki
2. rész: A kékfrankos fővárosa és a hűség kapuja
3. rész: Eger minden lépcsőfokot megér


Ezért harangoznak Kőszegen 11-kor is
Kőszeg az egyik legrégebben lakott településünk, már az i.sz. 6. században éltek itt emberek és kedvező fekvése miatt mindig fontos kereskedelmi és hadászati szerepet töltött be. Egy hadi esemény tette igazán híressé a várost és Kőszeg várát, nevezetesen az 1532-es ostrom, amikor is a várvédők, élükön Jurisics Miklós kapitánnyal egy hónapon át sikerrel tartották vissza a Bécs ellen vonuló II: Szulejmán hatalmas seregét, emlékükre pedig a városban nemcsak délben, de 11 órakor is megszólalnak a harangok.

A város legfontosabb látnivalója természetesen a vár, amelynek ma látható szerkezete és az épületek többsége a 14. században épült. A várban látható a hős kapitány szobra, de érdemes megnézni a trapéz alakú belső udvar árkádjait, vagy a nyugati szárny reneszánsz ablaksorát. A várat kívülről is érdemes körbejárni és elsétálni a belváros központjába, a Jurisics térre, ahol a Hősök kapuja, a Sgrafittós-ház, vagy a Város kútja kívánkozik fényképezőgépre.

A város környékén rövidebb kellemes séták tehetők akár gyerekekkel, babakocsival is. Az egyik ilyen célpont a Csónakázó-tó, amely egy mesterségesen kialakított tó, a Gyöngyös patak felduzzasztásával. A Kőszegi-hegység szinte belelóg a tóba, különleges alpesi hangulata van. A tó egyébként kedvelt pihenőhely a helyiek körében és remek horgásztó is egyben.

A határ legszebb kilátója is itt található
A tó felett magasodik a Kálvária domb, amelynek érdekessége, hogy 1944-ben a domb keleti oldalában kialakított bunkerbe szállította a Szálasi-kormány a Szent Koronát és a koronázási ékszereket, amelyeket aztán innen előbb a közeli Velembe, majd Ausztriába vittek. Itt került az amerikai hadsereg kezébe és csak évtizedekkel később, 1978-ban került vissza ismét Magyarországra.


Az Írott-kő kilátó egyik fele hazánkban, a másik Ausztriában van


Ha kicsit távolabb merészkednénk a városból, kézenfekvő célpontnak kínálkozik az Írottkő Naturpark, amely jellegzetes tájegység és nagy része természetvédelmi terület. A park és egyben a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja a 883 méter magas Írott-kő, a kőszegi túrák kihagyhatatlan része. A csúcs pontosan az országhatáron fekszik, a hegytetőn lévő kilátó bejárata osztrák területen van, de ma már zavartalanul látogatható. Innen fantasztikus kilátás nyílik a környék falvaira, az osztrák Alpok hegyeire, sőt tiszta időben még a Balatont is látni.

A Szent Vid-hegy, ahol bronzkori kincseket őriznek
Ha a túrát déli irányban kezdjük el a városból, első állomás Cák község, amely szőlőtermesztéséről és borkészítéséről híres, de később gesztenye és gyümölcstermesztés is folyt a környéken. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódik a község határában található, műemléki védelem alatt álló pincesor. A pincék érdekessége, hogy elsősorban gesztenye és gyümölcsök tárolására szolgáltak.


A Szent Vid kápolna Velemben

Pár kilométerrel délre fekszik Cáktól Velem községe. A község szélén műemlékké nyilvánított malomépületet találunk, melyben jelenleg múzeum működik. Velemről egy rövidebb és egy hosszabb kirándulást is tehetünk, előbbi útvonal célja lehet a község felett lévő Szent Vid-hegy.
A hegy tetejére tartva megfigyelhetjük a bronzkori emberek által kialakított teraszos hegyoldalt, a hegy tetején pedig a Szent Vid templomot. A templom helyén valószínűleg már a 13. században állt valamilyen épület, de magáról a templomról az 1700-as években tesznek először említést. A templom zárva van, megtekintéséhez időpont egyeztetésre van szükség.

Kastélyromtól a strandolók kedvelte rohonci tóig
Azonban Velembe visszatérve, érdemes egy hosszabb túrát tenni, és továbbhaladni déli irányban Bozsok és Rohonc felé. Bozsokon egy kiváló állapotban lévő, a jelenleg szállodaként működő Sibrik Kastélyt és a rendezett, ősfás kastélyparkot is érdemes felkeresni. A községben a jó állapotú épület mellett két romot is megtekinthetünk, ugyanis a volt Szentháromság-templom és az egykori Batthyány-kastély maradványai őrzi a történelmi időket.

Forrás: Wikimedia
Forrás: Wikimedia

Sibrik Kastély Bozsokon


A kőszegi túrák utolsó állomása a már osztrák területen fekvő Rohonc. A közeli magaslaton álló középkori várból már csak romok (inkább néhány kő) található. Amiért mégis érdemes ide látogatnunk az a Rohonc melletti völgyben kialakított tó. A festői környezetben, hegyekkel, erdőkkel körülvett tó nyáron a környék legnépszerűbb strandja, a nyári csúcson kívül pedig kedvelt kirándulóhely.