Last minute: spórolás vagy rémálom?

Utazás, last minute, foglalás, tippek, utazó család
Vágólapra másolva!
Nyaralás a gettóban, ehetetlen menü és hotel a semmi közepén - a last minute utak kellő körültekintés hiányában rémálommá is válhatnak. Következzen néhány kockázatcsökkentő tipp bevállalós utazóknak.
Vágólapra másolva!

Augusztus és szeptember a last minute utak szezonja, kalandvágyból vagy gazdasági megfontolásból egyre többen böngésznek az interneten kedvezményes ajánlatok után. A leszállított árért cserében azonban több rugalmasságra és előkészületre van szükség.

Forrás: AFP/PhotoAlto
Vajon akkor is így örülnek, amikor megérkeznek?

A last minute utazás az indulás előtti 1-3 hétben meghirdetett utat jelent, az ultra last minute kifejezés pedig tényleg az utolsó pillanatban, az indulás előtti 1-3 napban megvásárolható utat jelöl. (A műfaj legdurvább hívei külföldön egyszerűen kiköltöznek a családdal és a csomagokkal a repülőtérre, és ott vadásznak aznapi indulásra és hotelre az interneten). Az irodáknak ez egyrészt azért éri meg, mert így biztosan eladhatják az előre megvásárolt, lefoglalt - és valószínűleg a nyakunkon maradó - utakat, másrészt egy-egy brutális árleszállítás reklámnak is megfelel.

A last minute utat nem lehet lemondani
Az ilyen utak előnye a kisebb-nagyobb árkedvezmény - minél később foglalunk, annál többet spórolhatunk az eredeti árhoz képest, miközben ugyanazt a szolgáltatást kapjuk. A last minute hátránya viszont az, hogy valamilyen szinten biztosan kompromisszumot kell kötnünk, pl. nem válogathatunk a szálláshelyek között, nem dönthetjük el, hogy félpanziót vagy teljes ellátást kérünk. Nem lehet lemondani az utat, ha mégis közbejön valami, így a teljes befizetett összeget elbukjuk ilyenkor.

Last minute utat éppen ezért csak az foglaljon, akinek bizonyos kereteken belül mindegy, hogy mikor és hova utazik, és meg tudja oldani, hogy néhány hét vagy nap múlva szabadságot vesz ki. Akinek nem okoz gondot, ha - ultra last minute út esetében - akár 24-48 óra múlva indulni kell, kellően rugalmas és nyitott, nem borítja ki, ha nincs előre megtervezve a nyaralás minden perce, és szeret improvizálni.

Amikor az olcsóbb néha több
A last minute utak foglalásakor egy kicsit jobban résen kell lennünk, a csábító árak néha megtévesztőek, és egy kis utánajárással kiderül, hogy nem is lenne annyira olcsó a nyaralás. A leggyakoribb buktató az, hogy a feltüntetett ár nem tartalmaz bizonyos szolgáltatásokat - csak apró betűvel írják oda, hogy az utazást nekünk kell megoldani - , és a félpanzió mind pluszköltséget jelent majd. (Feláras az egyágyas szoba, az all inclusive ellátás és a fakultatív program is). Ezért mindig nézzünk utána annak, hogy az utazás díja milyen szolgáltatásokat tartalmaz-

2008-tól már fel kell tüntetni az utazási katalógusokban azt az árat is, amely a teljes részvételi díjat tartalmazza, a szállás mellett a repülőjegy, a repülőtéri illeték és a transzfer díját is. Vannak olyan prospektusok is, ahol a részvételi díj csak a szállást, ellátást és a repülő út díját tartalmazza, és külön felárban adják meg biztosítás, a repülőtéri illeték és a transzfer költségeit. Egy személyenként 76 900 ezer forintos egyhetes bulgáriai repülős út költségeihez például hozzájön az üzemanyag felár, a reptéri illeték, tranzakciós díj és a biztosítás díja, és máris közel 124 ezer forint a végösszeg.

Mennyit lehet spórolni?
Magyarországon a külföldi last minute és ultra last minute utakat általában 20-30 százalékkal adják olcsóbban az eredeti árnál az utazási irodák. A belföldi vakációknál jobb a helyzet: aki sokat akar spórolni, nézzen körül a hotelkuponos oldalakon, itt akár 63 százalékos kedvezménnyel is lehet nyaralni - igaz, főleg kevésbé ismert vidéki panziókban és háromcsillagos hotelekben. Ha csak az a cél, hogy eltűnjünk egy időre a nagyvárosból, egy ilyen szálláshely is tökéletes lehet.

Forrás: AFP
Van, aki a repülőtérről foglal

A külföldi utazási irodáknál ezzel szemben akár 50 százalékos kedvezményeket is ki lehet fogni, az Egyesült Királyságból néha felháborítóan olcsón lehet foglalni spanyolországi és törökországi utakat. Itt "last second"-nak hívják ezeket a nyaralásokat (A kategóriába még egy 5 nappal később startoló út is belefér).

7 tipp, hogy a last minute út tényleg költségkímélő legyen:

Ismerjük meg az úti célt!
A nagy kapkodásban is szánjunk egy kis időt a település és a hotel lecsekkolására, derítsük ki a Google Earth segítségével, milyen a környék, különben az olcsó ár miatti eufóriát hatalmas csalódás válthatja fel. Volt, aki Tunéziába utazott gyanúsan kevés pénzért, és csak akkor kezdett aggódni, amikor már csak ő volt a transzferbuszon. Egy olyan szállodába került, ami mindentől messze volt, a hotel melletti utca pedig egy közepesen veszélyes gettóra emlékeztetett, így a szórakozást a hotel animátorai és a lengyel turistahadak jelentették.

Készítsünk listát!
Egy ultra last minute esetében sem kizárt, hogy másnap hajnalban már a repülőtéren/buszállomáson kell lenni. A gyors pakolásnak általában hiszti a vége, a szálláshelyen derül ki, hogy otthon maradt valami fontos. Hogy ezt megelőzzük, az utazás előtt hetekkel, amikor még csak gondolatban tervezgetjük a nyaralást, érdemes összeállítani egy listát, amit a határidőnaplóban vagy elektronikusan vezethetünk. A listán ne csak a bőröndbe valók szerepeljenek, hanem az utazás előtti teendők is.

A csillagok relatívak
Míg Olaszországban egy háromcsillagos szálláshely egy hazai négycsillagos kategóriával vetekedhet, Tunéziában ugyanez már egészen mást jelenthet. Ismerősök kellemetlen szagokról és ehetetlen kajáról számoltak be az arab ország egyik kis szállodájában, és mivel kénytelenek voltak mindennap valamilyen étterembe menni (más nem volt a környéken), utólag nem is volt olyan olcsó a kiruccanás.

Ellenőrizzük időben a papírokat!
Az útlevél lejáratát már nyár elején nézzük meg, hogy ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy újat kell készíttetni - a gyorsított eljárás összege ugyanis több lehet, mint amennyit a last minute úttal megspóroltunk. Életbe lépett egy új nemzetközi szabályozás is: ha egy kiskorú olyan személlyel utazik, akinek családi neve eltér a gyermek családi nevétől, közjegyző előtt tett nyilatkozattal igazolni kell, hogy a személy a kiskorú szülője vagy törvényes gyámja, vagy hogy a gyermek a szülő tudomásával, illetve engedélyével utazik. Az igazolás mellett anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány vagy diákigazolvány szükséges.

Kössünk biztosítást!
A "velünk úgyse történhet semmi" hozzáállás nagyon sokba kerülhet utólag, és nemcsak anyagilag. A szuperkedvezményes árak néha tartalmaznak utasbiztosítást is, ilyenkor érdemes utánanézni, hogy az általában háromszintű biztosítási csomagok közül melyiket foglalja magában az ár. (Egy alap és középszintű biztosítás ára között néhány száz forint a különbség naponta, a szolgáltatások között viszont hatalmas az eltérés. Ezen nem érdemes spórolni, főleg, ha az Európai Unión kívüli ország az úti cél.)

Oltások és vízumok
Ha egzotikus országba utazunk, a foglalás előtt járjunk utána, milyen oltásokra van szükség, az indulás előtt mennyi idővel kell beadatni ezeket, és mennyit kell várnunk a vízum megszerzésére.

Beszéljünk nyelveket!
Last minute utak esetében kicsit nagyobb az esély, hogy helyben kell reklamálnunk, hiszen sok szállásadó sajnos úgy gondolja, a kései vendégre mindent rá lehet sózni. Nem árt, ha legalább egy lebutított angolt beszélünk, és nem jövünk zavarba, ha nyilvánosan kell használnunk a nyelvet.

Forrás: AFP
Csábító kép, becsapós árak