Ne maradjon otthon, mert vége a nyárnak!

Őszi programok Balaton és Velencei-tó, fesztivál, ősz, Balaton, Velencei-tó, szüret, vár, romantikus reformkor
Vágólapra másolva!
A Balatonnál és a Velencei-tónál a nyár vége után sem áll meg az élet, a kései nyaralókra és a kirándulókra is számos kulturális, zenei és gasztronómiai program vár. Várfutás, süllősütés, hőlégballonozás és újévi csobbanás is szerepel a kínálatban, a szüreti felvonulások és pálinkakóstolók pedig már alapnak számítanak. 
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Aki azt gondolja, hogy augusztus 20-a után már semmi nem történik legnagyobb tavaink környékén, az nagyon téved, és jobb, ha gyorsan talál egy szabad hétvégét, hogy kiélvezze az őszi és téli programlehetőségeket. Aki utószezonban tervezi a pihenését, akár még spórolhat is, és nem fog zavaró tömeggel találkozni a strandon. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy vízközelben a hidegebb időben unalmas lenne az élet.

Programok, amelyeket a Balaton partján látni kell

Poharazgathatunk szüret közben vagy után
A Balatonnál sok helyen már kezdődik a szüret, és ez hagyományosan rengeteg szüreti fesztivált, felvonulást hoz magával. Aki tehát teheti, próbálja ki, milyen részt venni egy igazi szüreten a hajnali pálinkázástól, a puttonyozáson át, a préselésig minden mozzanat nagy élmény lehet, és tény, hogy egy kicsit frusztráló lesz szembesülni azzal, hogy a helyi nagymamák simán lealázzák az embert, ha teljesítményről és munkabírásról van szó.

Balatongyörökön már szeptember elsején megkezdődik a mulatozás, ráadásul halászlét is főznek, de Hévíz, Badacsony, Tihany, Balatonfüred és Balatonboglár mellett számos település rendez szüreti fesztivált.

Míg az északi parton a borok kerülnek előtérbe az ősszel, Siófokon Pálinkafesztivált rendeznek november 9-11. között, ahol főleg a környék "termését" lehet majd megkóstolni, de a pálinkás poharak emelgetése és a libás ételek mellett nagy adagban fogyaszthatunk zenét is.

Reformkori ruhákba is öltözhetünk
Szeptember 21-23. között Balatonfüred szinte időkapszulává alakul, ahol minden a reformkorról szól majd. A Romantikus Reformkor programja során zenei, irodalmi műsorok, sportbemutatók lesznek, és képet kapunk arról is, hogy milyenek voltak a korabeli szórakozási lehetőségek, mint a tarokkozás vagy az igazi bálozás.

Forrás: MTI/Nagy Lajos


Azért, hogy a reformkort idéző élmény teljes legyen, kétszáznál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő jelenik meg Balatonfüred reformkori városrészében, amely annak idején az ország legnépszerűbb helyének számított nyaranta. Aki csatlakozni akar a jelmezes bulihoz, a rendezvény honlapján talál információt a ruhakölcsönzési lehetőségekről.

Felfuthatunk a szigligeti várba
Aztán persze a sportprogramok kedvelői sem fognak unatkozni. Jó kondícióval rendelkezőknek ajánljuk a Tanúhegyek Csúcsmaratont, amit a Tapolcai-medence vulkanikus hegyeit érintve teljesíthetnek a résztvevők. Akinek azonban a 25,9 km-es táv sok lenne, az még mindig bevenezhet a szigligeti Várfutásra.
A rendhagyó program annak a történelmi eseménynek állít emléket, amikor a 16. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat, és az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint katonáival együtt a szüretelők segítségére sietett és felmenekítette őket a várba. A Várfutás során a futók 3, 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek.

November 17-18-án Siófokon is lehet majd maratoni távot futni, de rövidebb szakaszon, 1/6 maraton elnevezésű kategóriában is lehet indulni.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Halakat ősszel is kóstolhatunk Szigligeten
Az ősz talán egyik legnagyobb bulijának a VII. Szigligeti Süllőfesztivál ígérkezik október 20. és 22. között. A rendezvény nemcsak a halételekről szól majd, hiszen sajtkészítők és pincészetek is részt vesznek a programon, és természetesen lesz kézműves vásár és több koncert is. Akinek pedig nyáron esetleg kimaradt volna a szigligeti strand, itt a lehetőség, hogy megkóstolja az Oszi bácsi-féle sült keszegeket. A Badacsonyi Régiójáró busz a rendezvény ideje alatt menetrend szerint közlekedik.
(A szigligetiek másik hobbija egyébként az, hogy január elsején csobbannak egyet a jeges Balatonban. Ilyenkor is kinyitnak a büfék, de strandmenü helyett lencsét és más melegítő ételeket kínálnak.)

Programok, amelyeket vétek kihagyni a Velencei-tónál

Tó felett repülhetünk és megtanulhatunk jó kávét főzni
A tónál szeptember 5-9. között a XVIII. Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon Karnevállal kezdődik az őszi szezon. A hőlégballonok Székesfehérvárról és az agárdi Parkerdőből szállnak fel, de napközben sportbemutatókkal, freestyle focival, ejtőernyős ugrásokkal és kutyaszépségversennyel szórakoztatják azokat, akik a földön maradnak.
Gárdonyban 7-én és 8-án késő délutántól kezdődően tartják a Velencei-tavi JazzFACE Fesztivált, amelyen a Velencei-tó környékén élő jazz zenészek lépnek fel a meghívott zenészbarátokkal, a magyar jazz emblematikus alakjaival együtt.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Akik pedig a kávé- és koktél készítés rejtelmeiben szeretnének elmélyedni, azok szeptember 28. és 30. között meg is tehetik, ugyanis baristák és mixerek szállják meg a Velence Resort&Spa szállodát. Aki pedig szívesen megkóstolna néhány pezsgő- vagy pálinkakoktélt is, annak nem szabad kihagynia a Velencei Kávé- és Koktélfesztivál nevű össznépi kávézós-iszogatós eseményt sem. Itt az is kiderül majd, hogy milyen trükkökkel lehet jobb kávét készíteni otthoni körülmények között, és mit lehet kihozni egy egyszerű kotyogóból. Mert egy hideg őszi reggelen talán nincs is jobb, mint egy erős kávé, főleg akkor, ha előtte fesztiválozással töltöttük az időt.