Bringás oázis panorámával és szörppel

Kerékbár, Köveskál, kerékpáros pihenő
Vágólapra másolva!
Köveskál legszélső házának kapuja fölött egy színes bicikli lóg, a földön pedig csíkos nyugágyak jelzik, hogy itt bárki megpihenhet, lazulhat egy kicsit, mielőtt folytatja az útját a Káli-medence legszebb tájain. A Kerékbárban szendvicseket, levest, technikai problémák esetén szerszámokat és néhány kedves szót is kap a megfáradt bringás és kiránduló. Nem csoda, hogy gyakran van telt ház.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A Káli-medence szívében vagyunk, Köveskál Kővágóörs felé eső végén. Aki idáig eltekert, bárhonnan is érkezett, túl van már néhány izzasztó emelkedőn, és valószínűleg bármit megad egy hideg italért és egy kis árnyékért. Itt egyikben sincs hiány: az árnyas fák alatt nemcsak a székekre és a fűre lehet leroskadni, tengerparti szállodák strandjait idéző páros fekhely is van narancssárga tetővel. Fél óra után az ember szinte úgy érzi, újjászületett, és elszántan vág neki a következő dombnak.

Közösségi hely a bicikliseknek
"Évekig néztem a fáradt bringásokat, ahogy eltekernek a ház előtt" - meséli Somlyódy Zsuzsa, a hely tulajdonosa. A KerékBár helyén korábban szomszédasszonyai háza volt, amikor azonban megüresedett, Zsuzsa és családja úgy döntött, megveszik a mesés kilátással rendelkező faluszéli házat. Nem volt kérdés, hogy mi lesz a telek sorsa.

Forrás: www.kerekbar.com

"Ez a kilátás olyan, hogy nem élvezhetem egyedül, mindenképpen valamilyen közösségi helyet akartam létrehozni" - meséli Zsuzsa. Egy olyan helyet álmodott meg, ahol a biciklisek megpihenhetnek, a gyerekek futkározhatnak, a szülők lazíthatnak, és közben az ő főztjét ehetik. Ez egy olyan alkalom volt, amit nem lehetett elszalasztani, teszi hozzá.

Zsuzsa kortalan, filmbe illő jelenség, azt, hogy már nagymama, csak akkor hisszük el, amikor az egyik unokával is találkozunk. A KerékBár tulajdonosának eredeti szakmája vegyész, de egykor konferenciákat és kiállításokat is szervezett. Már nyugdíjas éveit tölti, májustól szeptember végéig a Káli-medencében, ősztől tavaszig pedig Budapesten él.

Forrás: www.kerekbar.com

A KerékBár 2010 óta várja a bringásokat. A Kővágóörs irányába nyitott kertbe asztalok, székek, játékok kerültek, és egy homokozó is készült a gyerekeknek. A régi házat a tulajdonos felújította, a 'tisztaszoba' és a konyha eredeti berendezését megőrizte, itt is lehet pihenni, kártyázni, vagy pelenkázni. Az egykori tyúk ólak helyén egy oldalról nyitott "hűsölőt" alakított ki, asztalokkal, székekkel és padokkal, a legnagyobb kánikulában és a zivatarok idején valószínűleg ez a legnépszerűbb hely. Először csak Zsuzsa aktívan tekerő gyerekei és azok barátai jöttek, aztán lassan elterjedt a hír, hogy létezik egy ilyen hely, és egyre többen fedezték fel a biciklis oázist. Sok a törzsvendég, van, aki már azelőtt bejelentkezik telefonon, hogy nyeregbe pattan. "Aki egyszer betér ide, biztosan visszajön, ha a környéken barangol" - mondja Zsuzsa.

Forrás: www.kerekbar.com

Zsíros kenyér, bodzaszörp és gumibelső is van
A hely 10-től este 7-ig tart nyitva, június közepétől augusztus végéig mindennap, májusban és szeptemberben a hétvégéken. Csoportoknak ebéd, vacsora is készül, ha előre bejelentkeznek, ilyenkor a nyitva tartás is rugalmasabb. Szerviz nincs, de a tulajdonos gondoskodik arról, hogy szerszámkészlet, ragasztó, pumpa, belsők mindig legyenek kéznél, ha egy bringának elsősegélyre van szüksége.

A betérőket kútvíz, meggy-, menta- és bodzaszörp, limonádé és tea várja. A kalóriákat olyan ételekkel lehet pótolni, mint a pecsenyezsíros kenyér lilahagymával, a körözöttes nagyvázsonyi kifli, a padlizsánkrémes pirítós vagy a birsalmasajt, de van sütemény és kovászos uborka is, és minden nap másféle leves készül.

Forrás: [origo]

Napközben nincs csúcsidő, folyamatosan jönnek az emberek, néha az is előfordul, hogy egyáltalán nincs hely. Zsuzsa azt mondja, nem szeretné bővíteni a pihenőt, így is rengeteg a tennivaló, mivel minden frissen készül. A tulajdonos a Balatonhoz is csak kétszer jutott le az idén. És hogy honnan ered ez az elkötelezettség az izzadó, kimerült bringások iránt? Zsuzsa nem tartozik a biciklisek táborába, de talán az egyik legnagyobb szimpatizáns, akivel valaha találkoztunk. "A háziasszonyságom adom hozzá inkább. Nagyon élvezem".