A nyár szolid extrémsportja egy gumiszalag

Vágólapra másolva!
Végre egy értelmes extrémsportnak is sikerült begyűrűznie hozzánk az idei nyáron. Persze ezt is muszáj angolul nevezni (slackline), különben biztos nem volna annyira menő, de erről már inkább mi, a beszélők tehetünk, a gumikötél ártatlan. Hogy pontosan miről is van szó? 
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

Túl szimpla volna azzal letudni a dolgot, hogy egyszerűen a cirkuszi akrobaták kötéltánc-mutatványát próbálják most eladni új névvel, meg nyakon öntve egy kis extrémsportos szósszal, de azt azért nem tagadhatjuk, van igazság a dologban. Mégis más az egész. A slackline ugyanis egy olyan gumiszalag, amit a kedves delikvens főleg parkok, kertek fái közt feszít ki, hogy aztán ott gyakorolhassa a kötéljárást. Belépti díj nincs, viszont a család és a haverok is bátran beszállhatnak, hogy aztán órákig ne tudjanak leszakadni a dologról, mert hogy - vigyázat! - a játék erősen addiktív.

Mindig kéznél van, bárhová magunkkal vihetjük
Első ránézésre minden halál egyszerűnek tűnik, hisz a gumiszalag akár 5 centi széles is lehet, mégis az első pillanatban kiderül, hogy trükkösebb a dolog, mint amilyennek látszik. Csak hogy mondjunk egy példát: minél lassabban, óvatosabban lép fel az ember, annál jobban kileng a kötél, ha viszont gyorsan, hetykén pattanunk fel rá, akkor viszonylag stabilan megtart. És ez még csak a felszállás, mert aztán haladni is kellene rajta...

A mágikus gumiszalag már Magyarországon is több helyen kapható, van gyerekeknek és felnőtteknek, kezdőknek szélesebb, haladóknak keskenyebb kiadásban, van olcsó kínai és drágább angol, készletben és önmagában - szóval a lehetőség abszolút adott, a közös buli pedig garantált. Ráadásul karikába csavarva kis helyen elfér, úgyhogy bárhová megyünk, bevághatjuk a táskába, hogy aztán onnan előkapva azonnal mi legyünk a társaság legmenőbb tagja. Előbb persze nem árt gyakorolni egy kicsit, de most már ezt s egyre több helyen tehetjük: Budapesten, Székesfehérváron és más helyeken is egymás után alakulnak slackline-klubok (a Facebookon meg lehet találni őket).