Három tuti kalandpark, ha unjuk a strandot

kalandpark, Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő közvetlen szomszédságában
Vágólapra másolva!
Még a tartós kánikulában is meg lehet unni a menetrendszerinti strandolást, ezért ha parton kívüli programokra, de mégis árnyékra és hűvösre vágyunk, ott vannak például a kalandparkok. A fák közötti függőhídak és a kötélpálya a magasban alap, de van, ahol a tavi vízidodzsemezés a menőbb, aztán olyan is, ahol egyszerűen csak betyárosították a nagyüzemi szolgáltatásokat.  
Vágólapra másolva!

Ezek ugyanis főleg gyerekeknek, meg gyereklelkű felnőtteknek lettek kitalálva. Mindegyik szabadban van, fás-bokros (olykor vízparti) környezetben, és mind ugyanazt a célt szolgálja: az önfeledt kúszás-mászást, csimpaszkodást és lesiklást, átlendülést és felugrást - egyszóval azokat a dolgokat, amelyekért 15 éves kor alatt lelkesedni szokás (ha ön már elmúlt 15, és még mindig imád fára mászni, akkor bátran olvasson tovább, érdekelni fogják a leírtak). Az országban több tucatnyi kalandpark működik, méretben és szolgáltatásban elég nagy a szórás, és ez természetesen a belépőjegyek áráról is elmondható. Kedvcsinálónak bemutatunk hármat.

Csillebérc: ugrálás a fák között
A Challengeland Kalandpálya nevű műintézmény egyértelműen a fákon közlekedésre szakosodott. A budai hegyek lombjai közt, a Normafa közelében egy sor különböző nehézségi szintű pályát alakítottak ki, ahol egyáltalán nem mindegy, milyen magasak vagyunk, ha fel akarunk mászni: a 100-140 centisek az S méretű pályákon haladhatnak, 140-150 cm közötti magasságúaknak az M, 150 cm fölött pedig az L méret dukál (ennek egyébként praktikus oka van, a felosztás a biztosító drótkötelek magasságától függ).

Forrás: kalandpalya.com

Természetesen a látogatók ezer százalékig be vannak biztosítva: a szükséges védőfelszereléseket, bukósisakot, beülőt, karabinert, kötelet a hely adja, és minden mozdulatunkra árgus szemmel ügyelnek, hogy ha valakinek gondja volna, azonnal közbeléphessenek. A belépőbe egy kis bevezető oktatás is tartozik, úgyhogy még az sem lehet kibúvó a mászás alól, ha az ember életében nem csimpaszkodott az ágak között - itt ugyanis megtanítják, mit és hogyan kell csinálni. A hely szülinapi rendezvényekre, legény- és lánybúcsúkra is kibérelhető, sőt a legtutibb az, hogy nyáron egy napközis tábort is működtetnek benne, röpke 29.000 forint/fő ellenében egy hétig tarzanozhatnak itt a gyerekek.

Nyitvatartás: minden nap 10-től 6-ig
Árak: rengeteg féle kedvezmény van, de a teljes árú felnőttjegy 3990 Ft, a gyerekjegy 2990 Ft, a családi jegy pedig 12.300 Ft. SZÉP kártyát elfogadnak.
Helyszín: Budapest, Konkoly Thege Miklós út 21.
Fő attrakció(k): mászás a faágak között, rönkvár
További információk:www.kalandpalya.com

Zamárdi: csúszópálya és vizigolyó
A Zamárdi Kalandpark igyekszik színesíteni a kínálatát, ezért a műfaj kötelező tartozékán, azaz a fák közti függőhidakon kívül drótkötél lesiklópályát is építettek, így a delikvensek James Bond-ként suhanhatnak a kötélpálya lábánál fekvő mesterséges tó fölött. És ha már ott az a tó, miért is ne lehetne vízidodzsemezni rajta (elég húzós ugyan, 10 percért 1000 forintot kell perkálni), sőt: az úgynevezett vízigolyót is kipróbálhatjuk, állítólag jó móka.

Forrás: zamardikalandpark.hu


Gyakorlatilag arról van szó, hogy bele kell bújni egy hatalmas felfújható strandlabdába, aztán ezt odadobják a vízre, és tessék, próbáljunk meg talpon maradni - a golyó belsejében küzdelmes lehet a dolog, de a parton hahotázók biztos élvezik a látványt (kár, hogy ez még a dodzsemnél is drágább, 6 percet adnak 800 egységért).
Említést érdemel még a kalandparkban működő minivonat, mert biztos van olyan gyerek, akit feldob, ha mehet vele egy kört. Mindent egybe véve azért mégis a kalandpályák jelentik a hely fő szolgáltatását, egyrészt azokat kínálják a legmegfizethetőbb áron, másrészt több órába telik, míg végigmegyünk egy pályán, ellentétben a nyúlfarknyi vízigolyózással.

Nyitvatartás: minden nap reggel 9-től este 9-ig
Árak: vannak kedvezmények is, gyerek-, junior- és felnőttjegyek vannak 2200, 2800, 3800 forintért. SZÉP kártyát itt is elfogadnak.
Helyszín: Zamárdi, Siófoki út, a Zamárdi-felső vasútállomástól 100 méterre.
Fő attrakció(k): kalandpálya, csúszópálya, vízidodzsem, vízigolyó
További információk:www.zamardikalandpark.hu

Mónika (38): A Zamárdi Kalandparkban voltunk a három gyerekemmel. Meg kell, hogy mondjam, egyedül álló anyaként elég drága mulatság lett volna, ha nem ajándékba kapom a belépőket, de az is igaz, hogy mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Bár én kicsit félős vagyok, úgyhogy nem próbáltam ki a húzósabb pályákat, de a kicsik minden lehetséges helyre felmásztak, és teljesen megőrültek a drótkötélen csúszásért! Azt meg külön elmondanám, hogy nagyon megnyugtató volt az érzés, hogy maximálisan figyelnek ránk, és nem hagyják, hogy bajunk legyen. Ezt akkor tapasztalhattuk, amikor a legkisebb fiam, Kristóf fennakadt egy faágon, és azonnal ugrottak segíteni, anélkül, hogy szóltunk volna.



Kislőd: nagyüzemi szórakozás a zöldben
Veszprémtől alig 26 kilométerre találjuk a Sobri Jóska Élményparkot, a műfaj egyik hazai királyát. Itt már szó sincs szakosodásról, a szórakozási lehetőségeket még felsorolni is nehéz, de mi azért megpróbáljuk. Van itt hófánk és vízigömb, jetski és trambulin, íjászat, mászófal, állatsimogató... Meg még körülbelül két tucat másféle játék, de tényleg. Szóval aki ide jön, az gyakorlatilag egy sajátos vidámparkba látogat el, ahol körhinta és elvarázsolt kastély helyett egy sor más alternatív szórakozási lehetőséget talál.

Forrás: bakonyikalandpark.hu

A park gazdáit a bakonyi helyszín komolyan megihlette, úgyhogy több-kevesebb sikerrel, de megpróbálták betyárosítani a szolgáltatásokat - mókás példája ennek a Betyár Rafting, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy a gyerekek egy negyed órát gumicsónakoznak a Torna patakban. Kiemelnénk a kínálatból a Hófánkot, amit több megkérdezett parklátogató is nagyon dicsért: ez gyakorlatilag egy mesterséges nyári bobpálya, amin fánk alakú gumi-izékbe ülve lehet lesiklani. Fontos még, hogy itt már szálláshelyet is biztosítanak, gyakorlatilag egy kemping is üzemel a területen faházzal, apartmannal, bungallóval meg sátorhelyekkel.

Nyitvatartás: minden nap 10-től este 7-ig
Árak: a belépő egységesen 1000 Ft/fő, ebben ugyan egyes játékok benne vannak, de másokért további 5000 forintot kell fizetni. Egyelőre nem fogadnak el SZÉP kártyát
Helyszín: 8446 Kislőd, Vashámor (GPS-koordináták: É 47.13134° K 17.62893°)
Fő attrakció(k): Hófánk, drótkötélpálya, quad, jetski
További információk:http://www.bakonyikalandpark.hu/

Ildikó (30) : A férjemmel és két gyerekünkkel töltöttünk két napot a Sobri Jóskában, és annyira tetszett, hogy már ott elhatároztuk, hogy jövőre is visszamegyünk. Igaz, hogy csak a gyerekeknek vettünk 5000 forintos karszalagot, magunknak csupán az ezer forintos belépőt, de így is nagyon rendben volt a dolog. Egyedül az étteremmel nem voltunk elégedettek, de a pizzázó korrekt volt, ott azt kaptuk, amire számítottunk.

Edit (28): A hófánk volt a legjobb az egészben, a bátrabbak a tóban landoltak. Esténként meg színházi előadásokat tartanak, a Sziget Színház folyamatos fellépőjük.