Nézze meg, ahogy a hattyúkat gyűrűzik!

Hattyúgyűrűzés, hattyúk, Balaton, stég
Vágólapra másolva!
Látott már közvetlen közelről hattyúgyűrűzést? Ha nem, hát most tényleg itt a lehetőség. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyilvános esemény keretein belül "jegyzi el" a környék hattyúit, augusztus 8-án és 9-én különböző Balaton-parti településeken. 
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Varga György

A kétnapos Hattyú Road Show tizenegy helyszínen várja az érdeklődőket. A szervezők szerint valóban izgalmas látványosság hazánk legnagyobb testű vízimadarainak speciális megjelölése - főként, hogy a vizuális élményhez még mesék, történetek is társulnak majd.

Szerdán 10 órától Balatonfüreden, délután a révfülöpi, badacsonyi és keszthelyi hajóállomáson, másnap 9 órától a keszthelyi, és a balatonmáriafürdői állomáson, 11 órától pedig a balatonfenyvesi, déltől a balatonlellei strandon, délután a balatonföldvári Kvassai sétányon, a zamárdi szabadstrandon és a siófoki kikötőben gyűrűzik meg a madarakat.

A gyűrűzés segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket, ez pedig nélkülözhetetlen a faj kóborlási szokásainak minél alaposabb megismeréséhez.
1993. óta 2017 példányt jelölt meg az egyesület, ebből a Balatonon és környékén 1125-öt számoltak. A tavalyi rendezvényen 48 madárra került jelölőgyűrű, és ugyanennyit sikerült befogás nélkül azonosítani. A jelölt madarak a Balatonon, a Ráckevei Dunán, valamint egy-egy madár Horvátországban, Szerbiában és Ukrajnában került meg a későbbiekben.

Forrás: MTI/Varga György