Gyógyfürdők, ahol nem lehet unatkozni

Gyógyfürdő, wellness, a balatonfüredi Annagora Aquapark, csúszda
Vágólapra másolva!
Időmérő csúszda, dagonyázó, fejesugró öböl és mentolos csokimasszázs - a dunántúli gyógyfürdőkben is számtalan lehetőség adott, hogy a pihenés ne csak a vízről és a relaxálásról szóljon. Bebizonyítjuk, hogy a fürdők ma már egyáltalán nem unalmas helyek.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Ahogy cikksorozatunk előző részében is megírtuk, a hazai gyógyfürdők közül egyre többről elmondható, hogy nem lehangoló, unalmas helyek, hanem olyan komplexumok, ahol egyszerre több generáció is jól tudja érezni magát. A fürdők felújításánál, kialakításánál általában arra is figyelnek, hogy legyen olyan medence és pihenő, ahová az idősebbek el tudnak vonulni, ha épp egy kis nyugalomra vágynak, ahogy arra is, hogy a gyerekek ne csak a medencékben tudják levezetni az energiájukat.

Kehidakustány, ahol a dagonyázás külön program
A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő a Balatontól csak 18 km-re, a szinte megjegyezhetetlen nevű Kehidakustányban található. Most következzenek csak a számok, mert önmagában már azok is beszédesek: 13 medence, 2400 négyzetméternyi vízfelület és több mint 1500 ingyen nyugágy. Utóbbi követendő lenne más gyógyfürdőkben is, valószínűleg mindenki eleget bosszankodott már a törölközővel lefoglalt, ám mégiscsak egész nap üresen heverő ágyak miatt.

A háromszintes fedett Élményfürdőben a sodrómedence és a nyakzuhanyok mellett, a csaknem 100 méter hosszú csúszda a legnépszerűbb. A gigantikus hossz mellett hang- és fényeffektek is tetézik az élményt, és valószínűleg nemcsak a család fiatalabb (de legalább 10 éves) tagjai fognak rákattanni. Aki ennél egy kicsit több adrenalinra vágyik, a szabadtéri strand két kamikaze csúszdáját is kipróbálhatja. A felesleges energiákat animátorok által irányított játékok és mozgásprogramokkal lehet még levezetni, a strand egyik szegletében létrehozott "Dagonyázó" pedig szintén hatalmas ötlet. Ez az a hely, ahol szabadon lehet sarazni, alkotni.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Kehidán persze azok is nyugodtan lazulhatnak, akik valahogy nincsenek oda a gyerekzsivalyért. A Gyógyfürdőben bizonyos medencéket csak felnőttek látogathatnak, és létrehoztak külön pihenő- és csendszobát is.
A településen feltörő források vizét egyébként a kénes gyógyvizek közé sorolják, idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és mozgásszervi problémák megelőzésére és gyógyítására javallott.

Sárváron mentolos csokoládéba tekernek
Sárvár gyógyfürdője régen tipikusan az a hely volt, ahol az 50 évnél fiatalabbak egy idő után unatkozni kezdtek. Ma már teljesen más a helyzet. A 2002-ben átadott új, nemzetközi színvonalú Gyógy- és Wellnessfürdő már nem csak az egészségügyi problémák miatt érkező vendégeknek izgalmas.

Az egészen szeptember végéig látogatható szabadtéri részlegben hullámmedence, fejesugró öböl, 4 pályás versenycsúszda és 3 óriáscsúszda is helyet kapott, a gyerekeknek külön kalandmedence készült várral és kalózhajóval. Bent további csúszdák találhatók, sőt, van olyan széles változat is, amin az egész család egyszerre csúszhat. A gyógyfürdő és a családi fürdő külön szárnyban helyezkedik el, így a gyerekek nem zavarják az inkább pihenésre vágyó "gyógyvendégeket".

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A szaunarészleg fürdőruha-mentes terület, lepedőt kaució ellenében, ingyen kapunk. A komplexum wellnesskezelésekben is erős, a hagyományos masszázstípusoktól a keleti terápiákig sokféleképp lehet töltődni, lazulni. Azt hisszük, elég kellemes érzés lehet például After Eight mentolos csokival borítva pihenni a masszázságyon.

Sárvár nagy előnye, hogy az is le tudja kötni magát, akit a fürdőzés kevésbé vonz, és csak a család kedvéért jött el. Szemmel tarthatja a többieket például a sörözőből, ha pedig esetleg aktívabb típus, röplabdázhat, focizhat, vagy átsétálhat a fürdő mellett megnyílt Kalandparkba is.

Esztergomban időre csúszhatunk
A 2000-es években Esztergom is belehúzott, és olyan fürdőkomplexumot épített, amely simán felveszi a versenyt a folyamatosan bővülő konkurenciával. A fürdő szabadtéri része sajnos csak nyár végéig tart nyitva, ez alól a panorámás úszómedence és a pihenőmedence a kivétel, ezeket ugyanis kiúszó folyosó köti össze a fedett medencékkel. Télen nincs is jobb, mint a kellemesen meleg vízből nézni a kivilágított várost, ha pedig a hó is esik közben, az már a giccskategóriát súroló romantikus élmény. A kinti csúszdák 72 és 92 méter hosszúak, a gyerekmedencében pedig még egy csúszdás vár is fokozza az izgalmakat.

A fedett élményfürdő két high-tech csúszdája rövidebb, mint a kintiek, de ezért kárpótolnak a hang- és fényeffektusok. Mindkét csúszdát felszerelték időmérőkkel, így mindenki megnézheti, mennyi időt csúszott, és sikerült-e megdöntenie az aznapi rekordot.
A Wellness Világ naturista szemléletet képvisel, a lepedőket használni csak a szaunában kötelező. Külön női pihenő és szauna is készült a szégyenlősebb hölgyvendégek kedvéért. A finn szaunában profi szaunamester által irányított felöntések fokozzák az izzadás hatékonyságát. A fejenként 400 forintba kerülő mézes, sós, jeges, sörös és vitaminos felöntések igen népszerűek, ezért érdemes már érkezéskor érdeklődni, feliratkozni a következő alkalomra.

Arról pedig, hogy mi történik a hamamban, korábban már beszámoltunk, a több órás szeánszra napokkal előbb kell időpontot foglalni. És hogy mivel foglalhatja le magát, akinek elég volt a vízből? Van strandröplabdapálya és fitneszterem, a legkisebbekre pedig ingyen vigyáznak a játszóházban.

Lentinek nemcsak gyógyvíze, de energiája is különleges
A szeptember 28-ig nyitva tartó szabadtéri strandon 6 medence van, ebből az egyik 1340 négyzetméteres. Az óriáscsúszda, bár nem döntöget rekordokat a 74 méteres hosszával, a műfaj élmezőnyébe tartozik. Sajnos csak augusztus 31-ig üzemel ebben a szezonban. A fürdő fedett részét 2010-ben kibővítették, többek között új pihenőtér és szaunablokk is épült a létesítményhez. A lenti gyógyvíz többek között mozgásszervi problémák kezelésére alkalmas, a gyógyászati kezelésekre e-mailben is lehet időpontot foglalni.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A gyógyfürdőn belül egyelőre még nincs sok aktív program, a környéken viszont igen. Itt van például a fürdőhöz tartozó Szent György Energiapark, ami három, jótékony hatású energiavonal találkozási pontjaiban fekszik. (A régi szakrális központok, szent helyek is ilyen és hasonló vonalak találkozásánál létesültek.) Az Energiaparkban egy-egy alkalommal 1-2 órát érdemes eltölteni.

Lenti környékén 30 kilométernyi kiépített kerékpárút és további 80 km kerékpározható útvonal van, ezenkívül számos gyalogút és Magyarország leghosszabb, 32 km-es erdei kisvasútja jelent alternatívát az egész napos fürdőzés helyett.