Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csökkentik a Tisza-tó vízszintjét

evezés túron, illusztráció, kenuzás, kenu, tisza
Vágólapra másolva!
A következő két hétben fokozatosan, naponta egy-másfél millió köbméterrel csökkentik a Tisza-tó szintjét azért, hogy a folyó szolnoki szakaszán található felszíni vízkivételi mű zavartalanul működhessen. 
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az elmúlt hetek csapadékhiányos időjárása nyomán a Tisza és mellékfolyóinak vízhozama és vízállása több szakaszon megközelítette az eddig mért legkisebb értékeket, és az előrejelzések szerint a következő napokban is aszályos időjárás várható- közölte Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke az MTI-vel.

A Tisza-tóba májusban betárolt mintegy 10 millió köbméternyi többlet vizet tervszerűen és fokozatosan használták fel - mondta a szakaszmérnök, hozzátéve, hogy ellenkező esetben a Tisza Kisköre-Szolnok-Tiszakécske közötti szakaszán rekordalacsony vízszintek alakultak volna ki.

Hidegebb lesz a tó víze
A Tisza-tó vízszintjét a Kisköre-felső vízmércén mért jelenlegi 720 centiméterről mintegy két hét alatt 700 +/- 5 centiméterre csökkentik. Erre elsősorban a megyeszékhellyel együtt a térség 8 települését és mintegy 140 ezer lakóját ellátó szolnoki vízkivételi mű üzemelésének zavartalansága érdekében van szükség. Emiatt a Körös-völgybe történő vízleadást is másodpercenként 5 köbméterrel csökkentették, ami nem érinti a mezőgazdasági célú vízhasználatot.

A tározó halászati hasznosításával megbízott Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. közleményben tudatta az MTI-vel: a 70-250 centiméter átlagmélységű tavon csökkenő vízhőmérsékletekre lehet számítani, így az átmeneti apasztás várhatóan nem veszélyezteti a halállományt és nem okoz jelentős visszaesést a horgászok fogási eredményeiben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről