Csak azért is Siófok

balaton, stég, siófok, víztorony
Vágólapra másolva!
Zsúfoltság, zajos bulik és alig megmaradt balatoni hangulat. Sokaknak nagyjából ezek jutnak eszébe Siófokról, és ha a balatoni nyaralást tervezgetik, inkább próbálják elkerülni a helyet. Pedig itt is van ám mit megnézni a beach klubok és partihelyek mellett is. Mert lehet, hogy Füred jön fel, de azért Siófokot se felejtsük már el. Képes útikalauz azoknak is, akik szerint Siófok nem pálya.
Vágólapra másolva!

1. rész: Ha Keszthelyre tart, ezeket ne hagyja ki!
2. rész: Badacsonyban nemcsak inni lehet, de érdemes
3. rész: Siófok belehúzhat, Füred az új élményközpont

Néhány éve megfogadtam, hogy legfeljebb a Fradi, esetleg valami kivételesen jó koncert kedvéért vagyok hajlandó nyáron átruccani Szemesről Siófokra, aztán a meccs, vagy a buli után azonnal húzok is el. Pedig huszonkevés éve a 80-as évek végén remek heteket töltöttem el itt Ilonka néni kertjében sátorozva, aki mindig nagyon örült, hogy végre a németek mellett Pestről is vannak vendégei. Ő maga rég járhatott a fővárosban, mert a Bartók Béla utat még Horthy Miklós útnak ismerte, de ettől függetlenül tüneményes nénike volt, a tepertős pogácsáját pedig azóta is visszasírom.

A bikinis csajokon túl is van élet
Aztán néhány napja úgy lett, hogy megálltam a városban pár órára és lévén pocsék idő, a strand nem jöhetett szóba, meg ezek a beach izék ugye amúgy sem. Szóval volt két órám a cimborák érkezéséig és gondoltam, ha már itt vagyok, körbesétálok, mit lehet itt látni a bikinis csajokon kívül.

Forrás: MTI/Demecs Zsolt


A vonatról leszállva az első dolog volt, ami szembetűnt, hogy milyen szép a vasútállomás épülete. Az eredeti még 1904-ben épült, de nagyjából ilyen lehetett akkor is. Az indóház előtt van a Millennium park, a városba kénytelenek vagyunk ezen keresztül elhaladni. A park 1994-ben újult meg és van itt néhány szobor, háborús emlékmű, Zuhanyozó nő, meg egy jó nagy szökőkút középen. A parkban a város szülöttéről, Kálmán Imréről is megemlékeznek, és áll itt egy zenepavilon is, ahol rendszeresek a koncertek, de azért röfögő riffekre és Bill Kapitányra senki ne számítson.

Oxigénbár és körben forgó kilátó is van a Víztoronyban
Innen pedig már csak egy ugrás a város jelképének számító 45 méter magas Víztorony, amely 1912-ben épült és igazi ipartörténeti különlegesség. A története hosszú és kacifántos, a rövid lényeg, hogy a múlt század elején ezzel oldották meg a város vízellátását. A műszaki dolgok iránt kevéssé fogékonyan azért annyi megmaradt bennem, hogy a város energiaellátásához szemből, az aszófői erőműből, a Balaton fenekén áthúzott kábelen keresztül jött az áram, ami azért nem semmi az 1910-es években.


Forrás: MTI/Varga György

A víztornyot egyébként a háborúban találat érte, csak 1946-ban állították helyre és eredeti funkcióját a 70-es évekig látta el. A torony mára szépen megújult, benne a Tourinform utazási irodája működik, tetején pedig kilátó, étterem és oxigénbár, ahova 2 panorámalift viszi fel a látogatókat.

A Jókai park romantika faktora igen magas
Már csak megszokásból is továbbsétáltam a stadion felé, s útközben egy szintén emblematikus épület jött szembe, a Makovecz Imre tervei alapján készült evangélikus templom. Megnéztem: a 150 férőhelyes templom oltára hagyományosan Kelet felé fekszik, az északi kaput a finn testvérek szeretetére emlékezve Suomi-kapunak, a nyugatit német kapunak nevezik.

Forrás: MTI/Demecs Zsolt


Azonban mivel most nem az aranylábúak miatt érkeztem, gyorsan vissza is fordultam az állomás irányába és a túloldalon, a part felé folytattam a sétát. A sínek túloldalán egy valóban békebeli hangulatot árasztó parkot talál az ember. A 4,6 hektáros Jókai park Siófok legnagyobb és legpatinásabb parkja, amelyet 2006-ban újítottak fel szintén az eredeti terveknek megfelelően. A helytörténészek szerint, egykor a híres siófoki lóverseny-pálya volt ezen a helye. A parkban kis tavacska és japánkert növeli a romantikus hangulatot.

Forrás: MTI/Simó Endre


A móló és a kikötő is megér egy sétát
S ha már egyszer romantika, egyetlen balatoni nyaralás menetrendszerinti programja közül sem hiányozhat az esti andalgás a mólón. Ki ne vitt volna naplementében lányt andalító sétára ifjú korában valamelyik hasonló balatoni műtárgyra? Én. A szemerkélő eső ellenére most sem volt hiány párokból és idős német nénikből, bácsikból. Na, de engem jobban érdekelt, hogy a siófoki móló már csak hajózástörténetileg is kiemelkedik a többi közül, ugyanis ez volna tulajdonképpen a balatoni utasszállító hajózás őshazája.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

1846. szeptember 21-én ugyanis itt bocsátották vízre a "Kisfaludy" nevű gőzöst, amely a tó első személyszállító hajója volt. Ma innen indulnak a menetrendszerinti- és sétahajók, de még a bérelhető disco-hajók is. A kikötő épülete előtt lévő kis parkban emlékművet állítottak a balatoni hajózás tiszteletére, ezt is letudtam becsülettel. A kikötő nyugati felén épült a város két újabb nevezetessége, a vitorlás kikötő és Yacht Club, valamint a meteorológiai állomás, ahol az udvaron Borsos Miklós Uránia című szobrát állították fel.

S ha már egyszer annyira beleástam magam az ipartörténeti emlékekbe, érdemes megemlíteni azt is, hogy innen nem messze szintén egy hasonló kuriózum áll, egész pontosan a zsilip, amelynek eredetije 1863-ban épült. A műtárgy szerepe az volt, hogy a Déli vasút építésekor a tó vízszintjét a megfelelő mélységűre állítsa be. A kikötő fő mérnöki létesítménye a vízeresztő és hajózsilip az 1940-es években épült. Ma emléktábla jelzi, hogy ez volt az első olyan zsilip, amellyel szabályozható volt a Balaton vízszintje és ezt a feladatát a mai napig ellátja.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor


Gyönyörű régi villaépületből is van bőséggel
Ezután már csak a céltalan séta következett, és a gyönyörködés a valóban gyönyörű régi villaépületben. Sok ilyen van, a legtöbb a 19. század végén, vagy a múlt század első éveiben épült. Ilyen például a Krúdy-villa, amely a 19 század végén épült, s kezdetben Ellinger Ede fotóművész panziójaként működött. 1915-ben Krúdy Gyula itt ismerte meg Várady-Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül vett.

Forrás: MTI/Demecs Zsolt

A villa ma is az eredeti funkcióját tölti be, panzióként működik. De hasonlóan szép darab a Thanhoffer-villa, amelyet 1897-ben Thanhoffer Lajos orvosprofesszor építtetett, és ma a Kodolányi János Főiskola könyvtárának ad otthont.

Szóval, az előítéleteket félre, tessék lemenni Siófokra. Akár nyaralni, akár csak egy pár órás rövid megálló erejéig, tényleg van mit megnézni, hogy aztán újult erővel vágjuk magunkat akár az este sűrűjébe.