Siófok belehúzhat, Füred az új élményközpont

Balatonfüred nevezetességek, Jókai kirándulóhajó,
Vágólapra másolva!
Már a reformkor nagyjai is itt nyaraltak, pedig a mesés panorámával megáldott város eredetileg nem is a Balaton miatt lett felkapott fürdőhely. Hangulatos korzók, panorámás strandok, gyógyító savanyúvíz és görög faluként pompázó partihelyszín, Siófok belehúzhat. Ezúttal a "Balaton északi partjának fővárosát", Balatonfüredet térképeztük fel.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A balatonfüredi Anna Grand Hotelben rendezték meg idén is az Anna-bált

1. rész: Ha Keszthelyre tart, ezeket ne hagyja ki
2. rész: Badacsonyban nemcsak inni lehet, de érdemes

A település nevének nincs köze a fürdeni vagy a fürdő szavakhoz, a füred eredeti jelentése: "fürjes hely". A régészeti leletek szerint Balatonfüred környéke már az őskorban is lakott volt, a templomromok és a síremlékek pedig arról tanúskodnak, hogy a rómaiak is kedvelték a kivételes kilátással és kiegyensúlyozott klímával rendelkező helyet. Füred neve először egy 1211-ből származó írásos emlékben, a Tihanyi Apátság egy birtokösszeírásában szerepel. A város eredetileg több kisebb településből állt. A legrégebbi a Kék nevű falu volt, ezenkívül Siske, Füred és Arács is különálló részek voltak, ez utóbbit csak 1954-ben csatolták Balatonfüredhez.

A savanyúvíz alapozta meg az idegenforgalmat
A város nem a Balaton miatt lett felkapott fürdőhely. A környék más falvaihoz hasonlóan itt is főleg földművelésből, szőlő- és bortermelésből és halászatból éltek, a település akkor kezdett fejlődni, amikor a tihanyi apát felismerte a füredi szénsavas forrás gyógyító erejét. A füredi savanyúvizet már 1722-ben gyógyvízzé nyilvánították, és itt épült meg az első balatoni fürdőház is - ami nem a tó, hanem a forrás vizét használta.

A szénsavas források a Balaton környéki vulkáni tevékenység eredményei. Fürdőkúraként szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, ivókúra formájában pedig gyomorhurut, epe- és bélbántalmak kezelésében is hatásosak. A források vizét az Állami Szívkórházban is használják, de a híres vizet meg lehet kóstolni a Berzsenyi kútnál, a Szekér Ernő forrásnál, a Kossuth forrásnál és a Schneider kútnál is.

Kastélyok, villák és legendás arcok
A fürdő mellé épített vendégházakban számos államférfi és arisztokrata megfordult, a reformkorra a város fontos szellemi és kulturális központ lett. 1846-ban indult útjára az első balatoni gőzhajó, később megépült a hajógyár, a tó partján sétányt alakítottak ki. A Badacsonyban élő Kisfaludy Sándor, akinek kalandos útját a házasságig már korábban megírtuk, 1831-ben Balatonfüreden nyitotta meg a kőszínházat, amelyben magyar nyelven folytak az előadások.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Rengeteg villa és műemléképület épült ebben az időszakban, a város a reformkori elit kedvenc nyaralóhelye lett. Jókai Mór egykori villája ma múzeumnak ad helyet, a Dőry-nyaralót a legszebb épületek között tartják számon. Itt vásárolt házat 1893-ban Blaha Lujza is, és csaknem egy negyed évszázadon át töltötte Füreden a nyarakat. A klasszicista villában 22 szobás hotel és étterem üzemel.

A Pálóczi-kastély teraszáról nyílt annak idején a legjobb a kilátás a Balatonra. Pálóczi Horváth Ádám földmérő mérnök és költő kezdte meg az építését 1785-ben. Az épület múltjának néhány hátborzongató fejezete is van, volt már nádori nyaraló, községháza, szovjet börtön, pártház és művelődési otthon is, jelenleg pedig zeneiskolának ad otthont.

A Horváth-ház az első Anna-bálról híres, az elsőt Horváth János rendezte meg 1825. július 26-án lánya, Anna Krisztina tiszteletére. A szervezés meg is hozta a kívánt eredményeket, Anna Krisztina ugyanis ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, az aradi vértanúk egyikével.

Siófok belehúzhat
A Balaton egyik leghangulatosabb korzója a Tagore-sétány. Névadója, Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő és író 1926-ban érkezett a Szívkórházba, a gyógyulását pedig egy hársfa ültetésével ünnepelte meg. Egy indiai legenda szerint ugyanis, ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig fog élni, hogy lássa a fa megújuló hajtásait. A gesztus óta hagyománnyá vált, hogy Nobel-díjasok és más hírességek fát ültetnek a parkban. Itt rendezik meg minden augusztusban a Borheteket.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az utóbbi években a Silver Resort árkádjai alatti sétány is fontos helyszín, ha a korzózásról van szó. A Karolina Kávéház süteményeit kár kihagyni, a Menta Bistro teraszán pedig nemcsak vacsorázni, hanem reggelizni is hangulatos. A legújabb partihelyszín a korábban "görög faluként" elhíresült Sun City, ahol hét bár, három diszkó egy szálloda is működik - egyes vélemények szerint a balatoni éjszakai élet központja már nem Siófok, hanem Balatonfüred. Valószínűleg ezzel sokan vitába szállnak, az viszont tény, hogy ezek a korzók és a bárok talán az egész északi part legfelkapottabb helyszínei, ennek megfelelően alakulnak az árak is.

Strandok panorámával
A Tagore-sétány keleti végén található Esterházy strand a tihanyi panoráma és a strand területén található élményfürdő miatt népszerű. Aki húzósnak találja az egész napra érvényes felnőtt belépőt (1080 forint), válassza a Kisfaludy-strandot, ahol csak 640 forintot kérnek a jegyért. A strand partszakasza 430 méter, és strandröplabda-pályák, focipályák is vannak. Az Annagora Aquapark gyerekekkel kötelező program, 12 óriáscsúszda van, és itt található az ország legnagyobb hullámfürdője.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Kirándulóhelyek és kedvezmények
A város környéke is rengeteg látnivalót rejt, nem árt egy túrabakancsot is bepakolni. A Koloska-völgybe és a Koloska-sziklákhoz jelzett turistaút vezet, az 1894-ben feltárt Lóczy-barlangot pedig egy félórás sétával lehet megközelíteni a város központjából. A barlang látogatásához speciális öltözék nem kell.

A Jókai kilátó a Tamás-hegy tetején áll, a Lóczy barlangtól a zöld jelzést követve lehet megtalálni. A 317 méter magasan lévő csúcsról a Tihanyi-félsziget panorámája is látható. Visszafelé érdemes útba ejteni az Aranyember Útja Tanösvényt, ahol Jókai hőseiről elnevezett padokon lehet kipihenni a fáradalmakat.

A Balatonfüreden legalább egy éjszakát eltöltők számára szálláshelyükön ingyen állítják ki a Füred Kártyát. A kedvezmények szállásokon, fodrászatokban, sétahajókon, művészeti rendezvényeken vehetők igénybe. A Füred Kártya a strandbelépők váltásakor is kedvezményt nyújt.
Ha teheti, nézzen szét Balatonfüreden is, a hangulatos sétányokon, a panorámás strandokon vagy a szombaton kezdődő Borhetek rendezvényen, ahova már külön Bortúra járattal is utazhatunk.