Zalai összefogás a turistákért

Vágólapra másolva!
Zala megyében egy nagyszabású turisztikai projekt keretében új kilátókat, raftingbázist, tanösvényt illetve szabadidőparkot létesítettek, és sokat várnak a bunkerturizmustól is.
Vágólapra másolva!

A "Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén" című projekt zárókonferenciáján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a rendszerváltásig elzárt térség korábbi hátrányos helyzetében ma lehetőségeket fedezett fel. Az érintetlen természeti környezet és a hidegháború idején épült majd elhagyott bunkerek vonzerőt jelenthetnek a látogatóknak, ám a helyi termékek kínálatát is hozzátéve mintaszerű összefogást valósított meg a résztvevő 22 kistelepülés.

Forrás: MTI/Beliczay László
Evezés a Mura folyón

A program részeként kilenc új kikötőhelyet létesítettek a raftingolók számára a Murán és a Kerkán, a vízi természetet bemutató két tanösvényt jelöltek ki, Kerkaszentkirályon csoportok kiszolgálására alkalmas rafting bázist is építettek. Molnáriban látogatóközpontot hoztak létre a Mura élővilágának bemutatására, Kiscsehiben vidramegfigyelő állomást állítottak az ottani tó partjára, Tótszerdahelyen és Molnáriban a vízi turizmust kiszolgáló létesítményeket fejlesztették.

A bakancsos turisták kiszolgálására három településen információs központot hoztak létre, hét helyen kilátót állítottak, a túraútvonalak mentén pedig szabadidőparkokat és tűzrakóhelyeket, valamint tanösvényeket létesítettek. Az itt kitalált bunkerturizmus keretében Páka és Lovászi területén kiásták az egykori futóárkokat, megtisztították a bunkereket, valamint látogathatóvá tettek egy három kilométer hosszú légópincét.

Pál Zoltán Kerkaszentkirály polgármestere és egyben a térséget átölelő projekt menedzsere úgy fogalmazott: a horvát és szlovén határ menti fekvés, a multikulturális tér, a természet közeli környezeti állapot és a helyi közösségek ereje azonban lehetővé tette az összefogást, így jelölték meg elsődleges fejlesztési célként a turizmust.

Forrás: MTI/Varga György
Az egészségturizmus nagyon fontos Zala megyében

A régióban a mostani hétéves uniós tervezési időszakban összesen 38 milliárd forintot fordíthattak turizmust támogató kiírásokra, ezen belül is Zala a gyógyfürdői jóvoltából az egészségturisztikai területen vezető szerepet játszik. Pál Zoltán kifejtette: összesen 144,5 millió forintból valósították meg elképzeléseiket, amelyből 121,5 millió forint uniós támogatás volt.

A miniszter utalt rá, hogy tavaly döntöttek az egyedülálló nemzetközi kezdeményezéssel öt európai államot is érintő Duna-Mura-Dráva bioszféra rezervátum létrehozásáról.