Szigor a köbön: kutyával strandolni tilos

Kutya és gazdája a Balatonban, fürdés kutyával
Vágólapra másolva!
Ma Magyarország egyetlen strandján sem fürödhet együtt blöki és gazdája, a szabadstrandokon azonban gyakran látunk kutyát a vízben. "Ha a 40 fokos kánikulában szeretnél csobbanni egyet, választhatsz: hagyod a kutyát a lakásban pácolódni, míg te a habokban hűsölsz, vagy elviszed oda a kutyádat, ahol ember nem fürödhet, és míg ő úszkál, te rákvörösre fősz a napon."- panaszolta a Kutyabaj Alapítvány elnöke.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Varga György

A keménységért egy 2008-as kormányrendelet a felelős, amely feketén-fehéren megtiltja, hogy állatot vigyünk a strandok területére, nemhogy még vele is fürödjünk. A fürdőhely üzemeltetésének szabályai című passzus kimondja, hogy "állatot a fürdőhely területére bevinni - a kistérségi intézet által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével - tilos." Azonban akár a balatoni, akár a velencei-tavi szabadstrandokon járunk, kutyákat lubickolni bárhol láthatunk a vízben, noha az is igaz, hogy a kutyával való fürdőzést tiltó tábla a legtöbb partszakaszon nincs kihelyezve.

Sem kutya, sem vadászgörény nem strandolhat
Próbaképp felhívtunk néhány balatoni strandot is, hogy megtudjuk, mennyire veszik szigorúan ezt az előírást: a telefonban megkérdeztük, vihetünk-e kutyát pancsolni. A telefonvégre kapott dolgozók kedvesek, de elutasítóak voltak. A Keszthelyi Városi Strandosok elmondták, hogy nem csak kutya, de vadászgörény, és más kisállat sem vihető a műintézmény területére, míg a
Club Aliga munkatársa hozzátette: ha azt tapasztalnák, hogy valaki kutyával fürdik, akkor kedvesen, de határozottan felszólítanák a szabályszegő magatartás azonnali abbahagyására.

Vagy a kutya pácolódik a lakásban, vagy a gazdi
"Sajnos a nyár sok Balatonra vágyó kutyásnak okoz problémát - panaszolta Kovács Edit, a Kutyabaj Alapítvány elnöke -, mivel a közös fürdőzést tiltják Magyarországon. Úgyhogy ha a 40 fokos kánikulában szeretnél csobbanni egyet, választhatsz: hagyod a kutyát a lakásban pácolódni, míg te a habokban hűsölsz, vagy elviszed oda a kutyádat, ahol ember nem fürödhet,
és míg ő úszkál, te rákvörösre fősz a napon." Ha valaki nagyon kitartó, esetleg olyan megoldással kísérletezhet, hogy megpróbál magánstrandokra, privát nyaralók partszakaszára bejutni, amikre nem vonatkozik a nyilvános strandok működését szabályozó rendelet; ehhez persze az kell, hogy ismerjen ilyen ingatlannal rendelkező kutyabarátot, aki szívességből, vagy némi készpénz fejében beengedi a közös fürdőzésre vágyó négylábú-kétlábú párost - tette hozzá a kutyamentő alapítvány vezetője.

Persze kiskaput itt is találunk, ha akarunk
Hogy a helyzetet tovább színesítsük, van még egy elméleti megoldás, de ez amolyan kiskapus-ügyeskedős módszer, és nem is igazán életszerű: egy szintén érvényes jogszabály szerint "a Balaton északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül bárkinek, szabadon lehet fürdenie. (Kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében, a kikötők, kijelölt zárt vízisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi.)" Tehát elméletileg azt megtehetjük, hogy beevezünk a tó közepére, és ott együtt fürdünk a kutyánkkal. Hát, remek ötlet, köszönjük...

Száz szónak is egy a vége, a kutyások élete nem könnyű a Balcsi partján: a közös fürdőzés egyelőre lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Aki továbbra sem adja fel, és mindenképp ilyenre vágyik, annak ajánljuk a Bring Fido nemzetközi kutyás weblap strandkereső oldalát, ott pontos címeket és helyszíneket gyűjthet. Sajnos egyik sem balatoni.