Szédületes szívás Siófokon

Oxigénbár a siófoki Víztoronyban
Vágólapra másolva!
Siófokon jártunk és megnéztük a nyár elején átadott százéves víztoronyban működő oxigénbárt is. Az oxigént előállító koncentrátornak köszönhetően jobban tudtunk koncentrálni a kilátásra, de a térélmény így is szédítő volt. A zárt kilátó lustáknak és tériszonyosoknak is jó mulatság: körbe forog, így fotelben ülve is biztosítja a teljes panorámát.
Vágólapra másolva!

Forrás: Terray István
Forrás: Terray István

"Minden nap munka után használom 10 percig, nemcsak jobban tudok utána koncentrálni, de felélénkít. Fiatalító hatást nem érzek, sajnos az inkább a géneken múlik" -árulta el a létesítmény egyik munkatársa. A torony egyik különlegességéről mondta ezt, a bárki által kipróbálható 97%-os oxigénről, ami a bárban lévő két csőből árad egész nap. Csak oda kell ülni az asztalhoz, felvenni a fülhallgatóra emlékeztető szerkezetet, az orrunk elé igazítani a csövet, és indulhat a szívás.

Minket azóta érdekelt a szórakozásnak ez a különleges módja, mióta az első felvételeket láttuk a Tokióban nyílt oxigénbárokról, és az nem ma volt. Siófokon szerencsére nem a szmog miatt szereltek koncentrátort a víztoronyba, hanem a bárt üzemeltető Szentkirályi intézte így, mely ezzel is promotálja új termékét, az oxigénnel dúsított vizét.

Forrás: Terray István
Forrás: Terray István

Amit persze szintén megkóstoltunk. A 420 forintos 0,33 liter kiszerelésű szomjoltó ízre olyan, mintha friss forrásvizet, vagy jobbféle csapvizet inna az ember. Hatása úgy az igazi, ha kitöltés után egyből felhajtjuk, így nem a levegőbe jut az oxigén, hanem a szervezetbe, tudtuk meg a kedves felszolgáló lányoktól. Elvileg növeli a teljesítményt (a gyomorból egyből a véráramba jut az oxigén), és gyógyhatása is van, ezt orvosi diploma nélkül sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretnénk.

Szédítő a látvány a toronyból
A toronyba persze nem csak folyékony és légnemű örömökért érdemes felmenni, hanem a látvány miatt is. Befelé fordulva a bár magyaros motívumokkal feldobott fehér berendezésében, a króm világítótestekben és a színes fényekben gyönyörködhetünk, kifelé tekintve a város és a Balaton látványában. A megújult főtér és az új pláza mellett egész Siófokot láthatjuk, távolabb a Balatont, tiszta időben még a túlpartot is.

A bejáratnál (mely Tourinform irodaként is működik) 800 forintot kell fizetni ahhoz, hogy a bár szintjére feljussunk a két gyorslift egyikével. A fogyasztás nem kötelező, az oxigénből ingyen is szippanthatunk, a lift melletti csigalépcsőt viszont érdemes megkeresni. Felfelé zárt, lefelé nyitott kilátót találunk, ezeket semmiképp ne hagyjuk ki!

Forrás: Terray István
Forrás: Terray István

További képekért kattintson a fotóra!

Az üvegkorlát mellől a gyerekek vidáman integetnek a lent maradt hozzátartozóknak, a felnőttek inkább a fal mellé húzódnak, nekik idő kell, mire megszokják a szédítő térélményt. A felső szinten zárt kilátót találunk, a falra erősített monitorokon a víztorony történetét és a felújítás folyamatát nézhetjük meg, este pedig hatalmas, asztalba épített érintőképernyőket simogathatunk és nyomkodhatunk.

Ennek a szintnek a különlegességét az adja, hogy külső pereme az asztalokkal és fotelekkel együtt folyamatosan forog körbe, így egy helyben ülve is élvezhetjük a teljes, 360 fokos panorámát. Csak letelepszünk egy kényelmes ülőalkalmasságba, nézünk ki az ablakon, és körbe fordul előttünk a város és környéke. Nappal és sötétben is jó mulatság, de naplemente idején, az igazi, amikor az aranyhíd és a mély színek még jobban feldobják a látványt.

420 milliós látványosság
Június 22-én nyílt meg Siófok régi- új látványossága, a víztorony. Az idén száz éves, évtizedek óta zárt épület kívül-belül megújult, és teljesen új funkciókat kapott. A 45 méteres toronyba két panorámalift viszi fel a látogatókat, egyelőre inkább a turisták jönnek, de az egész évben nyitva tartó toronyba várják a balatoni lakosokat is.

A 420 millió forintos projekt megvalósulásához az Új Széchenyi Terv keretében 300 milliós támogatást kapott a város, a többi költséget a helyi önkormányzat állta. A Szentkirályi Oxigénbárból a cég többet is nyitna majd a jövőben, nyilván nem véletlen, hogy pont a víztoronyban található az első.