Nőtt a külföldi vendégek száma a hazai szállodákban

Vágólapra másolva!
Májusban 8,8 százalékkal több külföldi vendég 11 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek száma ezzel szemben 4,4 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.  
Vágólapra másolva!

386 ezer külföldi vendég 1,064 millió vendégéjszakát töltött el májusban a kereskedelmi szálláshelyeken, míg 333 ezer belföldi 710 ezret. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 71, a négycsillagosok 56 százalékos foglaltságot értek el. Májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 24,357 milliárd forint volt, valamivel több, mint az előző év azonos időszakában.

A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 60 százaléka, a szállásdíjbevétel közel háromnegyede származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma - az Egyesült Királyság kivételével - nőtt. Sokéves visszaesést követően ismét élénkült a német vendégforgalom, különösen dinamikusan nőtt az osztrák, az olasz és az orosz vendégek száma.

A belföldi vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A vendégforgalom kétharmadát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma kis mértékben javult. Májusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 4,5 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három- ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára májusban 10.700 és 40.300, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5.700 és 30.800 forint között alakult.

Májusban a szálláshelyek 24,4 milliárd forint bruttó árbevételéből a szállásdíjbevétel 14,1 milliárd forint volt.Budapesten a vendégforgalom összességében 7,1 százalékkal emelkedett a külföldi vendégforgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldi vendégéjszakák száma visszaesett.

A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására reagálva a szállodák, a panziók, a kempingek egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2012. május 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2781 volt, ezen belül 933 szálloda 55 ezer szobával, 1003 panzió 11 ezer szobával működött. A szállodákban, májusban 1500 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában.

Budapesten a vizsgált időszakban 178 szálloda működött, ezek kapacitása 400 szobával volt több, mint egy évvel korábban. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 845 volt.