Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A keszegsütő Oszi bácsi balatoni látnivaló

Oszi bácsi,a keszegsütő Szigligeten
Vágólapra másolva!
Mert nem túlzás, tényleg van, aki kifejezetten csak miatta és a ropogós keszegek miatt jön a szigligeti strandra. A büfé tulajdonosa "Oszi bácsi keszegsütő" feliratú fehér pólóban, és a védjegyévé vált tengerészsapkában süti a halat, késő délelőttől egészen estig.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A szigligeti vár és az Esterházy-kastély mellett néhány éve Oszi bácsi keszegsütője is a szigligeti kötelező látnivalók listájához tartozik. Aki át akarja élni a vele járó élményt, a strand bejáratánál forduljon balra, tegyen meg kb. száz métert, majd bízza magát az ínycsiklandó illatokra. Oszi bácsit sem fogja eltéveszteni, de nemcsak a fent említett öltözék miatt. A mozdulataiból és az egész Oszi bácsi jelenségből árad valamiféle megmagyarázhatatlan nyugalom. A büféje előtti padokon szinte alig van üres hely, egymást váltják a vendégek.

Ha eljön az idő, feláll, forgat, ellenőriz
Mert például az, hogy hétfőn fél 12-kor is sor van, jó jel egy vendéglátóhelynél. A vevő kiválasztja a neki szimpatikus halat, ami paprikás lisztbe, majd a forró olajba kerül. Kb. 10 perc és egy átfordítás után kész is van. A köret szigorúan fehér kenyér és csíkokra vágott kovászos uborka. A keszeg mellé aztán kap még az ember néhány jótanácsot is, hogyan kell enni, vagy mire figyeljen, a hal melyik részében vannak leginkább szálkák.

Hétköznap azért akad néhány szabad perc, ilyenkor Oszi bácsi leül, rágyújt és mesél. Bárkinek, aki őt kérdezi, és szívesen beszélget. Fél szeme közben a halakon, és ha eljön az idő, feláll, forgat, ellenőriz. És ez így megy mindennap. Az igazi neve egyébként Juha Gyula, Ajkáról származik, és technikusként dolgozott egészen 1973-ig, amikor bevállalt egy nyári szezont vendéglátósként a szigligeti Várvendéglőben.
A szezonból több évtized lett, Oszi bácsi maradt, a környezet, az emberek, és maga a település miatt. Az "Oszi" nevet a Várvendéglőben kapta a főnökétől. Hogy miért, azt nem árulja el, csak annyi publikus, hogy az Ottakringer sörnek is van valami köze a dologhoz.

Oszi, süssél inkább keszeget!
Aztán később megvette a Várvendéglőt, majd 2002-ben jobbnak látta eladni. Ezt a büfét jelenleg 14 éve viszi a strandon a családjával. Korábban csak hekket árultak, aztán az egyik jóbarát, az időközben szigligeti lakossá vált Csiszár Jenő elkezdte rábeszélni a váltásra. "Oszi, süssél inkább keszeget!" - mondta. Miért is ne, gondolta Oszi bácsi, régen, a hetvenes években a büfék kínálatában szinte csak hurka, kolbász, flekken és keszeg volt.

Forrás: [origo]

Az utóbbi években már mindent kitapasztalt, amit a legjobb áru beszerzéséről tudni kell. A halakat keszthelyi halászoktól vásárolja, hetente többször megy áruért a kikötőbe. "Egyedül itt van friss keszeg a Balatonon, csak Keszthelyen halásszák a keszeget"- mondja. A legtöbb helyen fagyasztott, vagy tavi keszeg kapható. Oszi bácsiék semmit nem készítenek el előre, a keszeg a vevő orra előtt készül el. Az eljárás hagyományos, és azt mondják, ha 200 évig jó volt, akkor azon nem kell változtatni. A pucolás után a keszeget beirdalják, besózzák, paprikás lisztben forgatják meg, és 10 perc alatt kisül az olajban.

A keszegsütő is elfárad, és télen sem unatkozik
Oszi bácsi a múlt héten ünnepelte a 69. születésnapját, azért nem bírja már olyan jól, mint régen. Nem is csoda, naponta legalább 10-11 órát dolgozik. Hetente többször reggel 8-ra elmegy Keszthelyre halért, aztán jön a tisztítás és az előkészítés. Egy keszeg megpucolása két perc, legalábbis a profiknak, ahogy meséli. 11 után pedig jönnek már az első éhes vendégek, és indul a sütés, egészen este fél 8-ig.
Egy fiatalnak is kemény munka a két forró sütő mellett állni egész nap, a kis bódéban alig jár a levegő. A hét elején még fél lábbal is végig lehet csinálni a napot, ilyenkor valamivel kevesebben vannak a parton, de a hétvégék nagyon kemények. Oszi bácsi nem titkolja, lassan szeretné átadni az egészet a fiának, a büfé többi részét már úgyis ő vezeti.

A keszegsütő télen sem unatkozik. Minden év október második felében van a Süllőfesztivál, aztán egy kis szünet, majd január elsején is kinyitnak, hogy lencsét, gulyást főzhessenek az "újévi csobbanás" alkalmából. (A helyiek egyik új hobbija, hogy a jeges Balatonban fürdenek ilyenkor). A téli szezon általában disznóvágásokkal és kirándulásokkal telik, aztán áprilisban kezdődik minden előlről.

Halat használati utasítással
A keszeg megsült, megkaptuk a kötelező fehér kenyeret és a kovászos uborkát is. "A gerincénél, fent kell elkezdeni, az oldalában meg akkora szálkák vannak, hogy csak észreveszik. A kisebb szálkák meg átsülnek, úgy lehet enni majd, mint a kenyeret" - kapjuk az utasítást. Valóban mennyei, és tényleg nem szúr, ha az ember odafigyel.

Forrás: [origo]


Oszi bácsinál tehát jól megebédeltünk, majd láttuk, hogy néhány méterrel odébb, a keszegsütő melletti büfében van fogas, harcsa, ponty, de hekket is lehet kérni. Persze megértjük, ha valaki nem akar a fagyasztott tengeri hallal próbálkozni, minek is, ha egyszer kapható friss Oszi bácsi-féle balatoni keszeg a szigligeti parton.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről