Olcsók a budapesti szállodák egy régiós felmérés szerint

Vágólapra másolva!
Szobafoglaltságban jól teljesített áprilisban Budapest, de a magas szállodai kihasználtság ellenére az átlag szobaárakat tekintve a 28. helyen végzett a vizsgált 31 város közül - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-áprilisi teljesítményéről szóló értékeléséből.
Vágólapra másolva!

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján áprilisban a szobafoglaltság szempontjából Budapest a 15. helyet szerezte meg 70,2 százalékkal. A szövetség szerint emellett feltűnő, hogy a magas szállodai kihasználtság ellenére az áprilisban elért 63,2 euró nettó átlag szobaár csak a 28. helyet jelentette. Az STR riportban szereplő 31 város között az első négy hónapban Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban a 29. helyen végeztek.

A közleményben megjegyzik: az idén az első négy hónapban a hazai szállodák foglaltsága csak minimális mértékben javult az előző év azonos időszakához képest. A szövetség szerint az első négy hónapban döntően a külföldi kereslet dinamikus erősödése határozta meg a szállodák teljesítményének javulását.

A vizsgált öt közép-kelet-európai ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) között az idén az első négy hónapban a legjobb teljesítményt Ausztria szállodái nyújtották, a második helyen a csehországi szállodák szerepeltek.

2012. január-április között a magyarországi szállodák átlagos szobafoglaltságban a 4., nettó átlag szobaárban az 5. helyen végeztek a vizsgált 5 ország között. A január-április közötti időszakban országos szinten a szállodák bruttó szoba-árbevétele 33,2 milliárd forint volt, ami 12,5 százalékkal nagyobb a múlt évinél.

Az összesítés szerint a SZÉP-kártya felhasználása dinamikusan nő: az első négy havi, összesen 353,3 millió forintos forgalmából 184,2 millió, tehát 52,1 százalék áprilisban realizálódott a hazai hotelekben.