A tengerparthoz is repülhetünk olcsón

Vágólapra másolva!
Ha még nem tervezte meg nyaralását és szeretne viszonylag olcsón tenger- vagy óceánpart közelébe jutni, akkor megéri körülnézni a fapados légitársaságok honlapján.
Vágólapra másolva!

Rimini

Forrás: AFP

Az Olaszországba és Rimini környékére készülőknek jó hír, hogy a Wizz Air bolognai járata a Riminihez közeli Forlíba viszi az utasokat. Forlí ugyanis kevesebb, mint 60 km-re van Riminitől, így innen könnyedén eljuthatunk a tengerpartra. Csak meg kell keresni a reptéren a Forlí vasútállomására közlekedő buszt, majd felülni a Riminibe közlekedő vonatra, ami fél óra alatt bevisz az üdülővárosba. Forlíba augusztusra még elég sok jegyet lehet találni 10 ezer forint körül egy irányba (6190 forint volt a legolcsóbb, amit láttam), ami igen kedvezőnek mondható.


Genova

Forrás: AFP

Genovába ugyan nem megy fapados járat közvetlenül, viszont a tőle másfél órányira található Milánóba igen, és bizony nagyon jó áron lehet találni repülőjegyeket a Budapest-Milánó útvonalon. A következő hetekre a Wizz Airnél például rengeteg a 10 ezer forint alatti jegy egy irányba (főleg Milánó felé), még 3590 forintért is lehet foglalni. Visszafelé kicsit drágábbak a jegyek, de azért összességében ki lehet jönni 20 ezer forint alatt. Ráadásul most már a Wizz Air is a Malpensára repül, ahonnan fél óra alatt be lehet jutni busszal Milánó főpályaudvarához. A Ryanairnél is hasonlóak az árak (bár legújabb akciójukban szeptemberre és októberre 99 forintért is árulnak jegyeket), de az ír társaság Bergamóba viszi az utasokat, ami kicsit hosszabb buszozást jelent Milánóig. A főpályaudvaron (Stazione Centrale) már 9 euróért lehet vonatjegyet venni Genovába.


Kanári-szigetek

A Kanári-szigetekre elsősorban Ryanairrel utazhatunk, és mivel novembertől csökkenti spanyol járatainak számát a társaság, érdemes lehet kihasználni a jelenlegi kedvező árakat. Budapestről mondjuk fapadossal közvetlen járat nincs a Kanári-szigetekre, így többek közt Madridban érdemes átszállni. Gran Canarián szeptember második felében is nagyon jót lehet nyaralni: ebben az időszakban 10 ezer forint körül már el lehet jutni Budapestről Madridba, és a Madrid-Gran Canaria útvonalon is vannak olcsó jegyek. Lehet keresni a skyscanner oldalán is, ahol gyorsan megtudhatjuk a legkedvezőbb árakat (60-70 ezer forint a Kanári-szigetekre) és átszállási lehetőségeket.


Sarti

Forrás: [origo]

A görög tengerpartról ábrándozóknak sem kell csüggedniük, mert szeptember elején és közepén egészen jó áron kaphatóak jegyek a Ryanairnél. Thesszalonikibe például 6 ezer forint körül lehet még jegyet találni egy irányba, budapesti indulással. Thesszaloniki egy igazán fiatalos és pörgős város, aki pedig nyugodtabb nyaralást szeretne az utazhat tovább például Sartira. Busszal körülbelül 4 óra alatt lehet odaérni Thesszalonikiből, és 18,40 euróba kerül a jegy egy irányba.

A poggyászokkal érdemes spórolni

A fapados társaságok egyik hátránya, hogy a feladott poggyászokért időnként többet kell fizetni, mint amennyibe maga a jegy kerül. A Ryanairnél egy 20 kilós feladott poggyászért 8500-13600 forint között kell fizetni járatonkért. A Wizz Airnél kicsit jobb a helyzet, mert a 32 kg-os poggyászért 5500 forintot kérnek el, ugyancsak járatonként. A megengedett vagy választott súlyhatárt csak vészhelyzet esetén lépjük át, mert nagyon sokat fizethetünk érte a reptéren.
A kézipoggyászok esetében szintén figyelni kell a méret-és súlykorlátozásokra. A Wizz Airnél Londonba és Katowicéba 10 eurót kell fizetni az 55 x 40 x 20 cm méretű kézipoggyért, a Ryanair pedig a check-in után külön is ellenőrzi, hogy megfelelő-e a kézipoggyászunk. Ezért érdemes spórolni a kilókkal és csak annyi cuccot magunkkal vinni, amire feltétlenül szükség van. A társaságok honlapján további részletes információkat találnak a poggyászokkal kapcsolatban.