Megvan Somogy legjobb bora

Villányi borfesztivál, bor, balaton, fesztivál, kóstolás
Vágólapra másolva!
Eredményt hirdettek az idei Somogy Bora választáson: a Podmaniczky-pincészet 2011-es évjáratú rajnai rizlingje nyerte el a díjat.
Vágólapra másolva!

Tíz borászat 25 féle bora versenyzett a rangos elismerésért: 12 fehér, 11 vörös és 2 rozé közül kellett a szakmai zsűrinek kiválasztania a legjobbat. Nem volt könyű dolguk, mert a híresen jó somogyi borok mind színben, mind zamatban első osztályúnak bizonyultak.

Mégis dönteni kellett, úgyhogy a zsűri aszerint pontozott, hogy milyen a kóstolt bor színe (ezért maximum 2 pont adható), tisztasága (szintén kettőt ér), zamata (ez már 4 pontos kategória) - de a döntő mégis az volt, hogy milyen az összbenyomás, ezzel ugyanis akár 12 is pontot lehetett szerezni. Mint Molnár Olivér, a Borminősítő Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese elmondta: "A bornak nagyon sok komponense van, egyrészt a tisztaság, a szín, a fajtajelleg, illat, zamat, és utána jön még az összbenyomás. Lényegében mi most a 20 pontos bírálatot alkalmazzuk."

A megmérettetésre 2009, 2010, 2011-es évjáratú borokat lehetett nevezni, ezek közül is csak olyanokat, melyeket korábban már borvidéki szintű versenyen minősítettek - ez is garantálta a magas színvonalat. Végül a szakmai és a társadalmi zsűri úgy döntött, hogy idén a Podmaniczky Pincészet 2011-es évjáratú Rajnai Rizlingje lett Somogy Bora. A borász a Balatonlellei Borhét zárónapján, augusztusban veheti át a díjat.